Михајловићева у Костолцу: Заштита животне средине и енергетика заједно за зелену Србију

Михајловићева у Костолцу: Заштита животне средине и енергетика заједно за зелену Србију

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас, са председницом Владе Аном Брнабић и министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић, Термоелектрану “Костолац”, где су обишле постројење за одсумпоравање у блоку Костолац Б. 

Михајловићева је овом приликом изјавила да су данас у Костолцу заједно виделе да су емисије сумпор-диоксида и прашкастих материја ниже него у Европској унији и да су у складу са оним штo је прописала Енергетска заједница. 

“Ово је и јасна порука како се Влада Србије односи према заштити животне средине и енергетици. Наша два министарства раде заједно и наши циљеви су зелена Србија и зелена енергетика. Усвојили смо четири нова закона, припремамо национални план за климу и енергетику, као и стратегију за енергетику до 2050. године. Све то радимо да бисмо имали зелену енергију и минимум 40% произведене енергије до 2040. из обновљивих извора. То не значи да ћемо одмах да гасимо термоелектране, већ да ћемо урадити све да емисије штетних материја сведемо на минимум и ниже у односу оних прописаних у ЕУ. Ако радимо заједно, то можемо и да остваримо”, изјавила је она. 

 

Председница Владе Ана Брнабић подсетила је да је Влада Србије, на челу са Александром Вучићем, 2014. започела борбу за здравију животну средину у Србији. 

“Филтер у Костолцу почео је са изградњом 2014. у влади Александра Вучића. Упркос поплавама и економским проблемима, донели смо тада одлуку да 130 милиона долара уложимо у први филтер за одсумпоравање. До данас смо уложили 600 милиона евра у оваква постројења како бисмо осигурали чистији ваздух и санирање последица термоелектрана. Шест година касније, имамо Владу која као један од три приоритета ставља заштиту животне средине, а недавно смо усвојили и Закон о климатским променама, као први системски закон у овој области”, истакла је премијерка. 

 

Министарка Вујовић рекла је да у снажној борби против аеро-загађења оваква постројења дају велики допринос.

“Као што видите, смањене су емисије прашкастих материја и све је у складу с европским стандардима и ово постројење има све сагласности Министарства за заштиту животне средине. У складу је и са националним планом за смањење емисија. Кад је реч о индивидуалним ложиштима, трудимо се да све решимо до следеће грејне сезоне, када ћемо у многим градовима видети резултате”, рекла је Вујовићева. 

 

У име “Електропривреде Србије” обратио се Мирослав Томашевић, који је рекао да је у току пробни рад, те да очекује употребну дозволу до октобра ове године. Он је додао да постројење ради пуним капацитетом и у складу је са свим прописима ЕУ и наше државе.