Михајловићева у Крушевцу: Деца ће добити здравији простор за учење и одрастање

Михајловићева у Крушевцу: Деца ће добити здравији простор за учење и одрастање

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је у Крушевцу након потписивања уговора за реализацију пројекта подизања енергетске ефикасности у школама и вртићима, да очекује да радови буду завршени до пролећа идуће године, да ће деца и запослени имати боље услове, као и да ће емисија угљен диоксида бити умањена за више од 300 тона годишње. 

„Овај пројекат значи да ће пет школа и овај вртић бити у објектима који су ефикаснији. Сви ће видети шта значи када се промени столарија, кров и колико то утиче на боравак деце. Не само да ће емисија угљен-диоксида бити мања за више од 300 тона годишње, него је ово и прилика да децу научимо да је енергија важна, и да од ње зависи да ли ћемо имати здраву и чисту околину. Ово је једини вртић који као енергент користи лож уље и мораћемо, заједно са градом, да то променимо. Око 2500 деце добиће здравији простор за учење и одрастање и ово ћемо радити у свим локалним самоуправама. Сарадња са Швајцарском и градовима је доказ да заједничким радом идемо путем зелене агенде и одрживог развоја”, рекла Михајловићева.

Она је рекла да је укупна вредност пројекта 9 милиона евра, а само за Крушевац је одвојено 1,4 милиона и да ће држава наставити са улагањима у повећање енергетске ефикасности. 

„Преко нове Управе за енергетску ефикасност, ми ћемо наставити и са улагањима у јавне објекте, али ћемо обезбедити још већа средства за подршку грађанима који желе да замене столарију, побољшају изолацију или замене котлове”, истиче она. 

Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца истакла је да је пројекат јако важан због услова у којима ће боравити деца.

„Драго ми је да данас потписујемо уговор и желим да захвалим потпредседници Владе. Ово је важно јер ће овај објекат бити знатно ефикаснији, а деца и запослени ће имати боље услова боравка и рада”, казала је она. 

Њ.Е. Урс Шмид, амбасадор Швајцарске изјавио је да Швајцарска подржава унапређење енергетске ефикасности и управљање енергијом на локалу у Србији у партнерству са Министарством рударства и енергетике. 

„Укупан швајцарски допринос овој теми износи 8 милиона евра, што укључује и уговор о мерама енергетске ефикасности у пет школа и једном вртићу у Крушевцу вредан 1.4 милиона евра. У оквиру овог партнерства, Швајцарска промовише увођење Европске енергетске награде и мера за побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама у локалним самоуправама Крушевац, Параћин, Ужице и Врбас”, рекао је Шмид.