Михајловићева: У петак уговори за повећање енергетске ефикасности у 67 локалних самоуправа

Михајловићева: У петак уговори за повећање енергетске ефикасности у 67 локалних самоуправа

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Смедеревску Паланку и са руководством општине разговарала о реализацији пројеката у енергетском сектору.

Михајловићева је овом приликом изјавила да Смедеревска Паланка има вредног председника и да су конкурисали на свим јавним позивима Министарства, борећи се да људи овде живе боље и да подигну животни стандард.

“Нема мале и велике општине, све су важне. Данас смо разговарали о енергетској ефикасности и повећању капацитета електроенергетске мреже. Имамо све што је потребно, у процесу смо реализације великих пројеката. Постоји потреба за изградњом још једне трафо-станице. Очекујемо да у овај крај долазе и нови инвеститори. У петак ћемо бити заједно у Краљеву, где ћемо потписати уговоре са локалним самоуправама и отпочети реализацију пројеката подизања енергетске ефикасности у домаћинствима. Потом следе два јавна позива која расписују локалне самоуправе - са компанијама које ће радове изводити, а потом и са грађанима. У питању је велики пројекат који ће се реализовати у неколико наредних година”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да су зелена енергија и улагања у обновљиве изворе енергије приоритет и да је вредност инвестиција у енергетици без рударства 11 милијарди евра.

 

Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка, захвалио је потпредседници Владе на посети, рекавши да је ово прва посета једног министра енергетике за 20 година.

“Драго нам је да смо на листи приоритета Владе и ресорног министарства. Данас смо имали конструктиван састанак о томе како можемо да побољшамо живот грађана.  Општина је на конкурсу за енергетску ефикасност добила средства у износу од 10 милиона динара, колико смо и ми обезбедили. Заједно са Министарством радићемо да грађанима Смедеревске Паланке помогнемо да унапреде енергетску ефикасност својих домова, да смање трошкове и утичу на здравију животну средину. Разговарали смо и о електромрежи, с обзиром на то да смо добили новог инвеститора. Једна смо од 22 општине које ће учествовати и у пројекту “Чиста Србија”, за изградњу канализационе мреже. Све ово говори колико држава, на челу са председником Александром Вучићем, брине о развоју сваког дела Србије”, поручио је он.