Михајловићева у Скупштини: Доказане резерве минералних сировина вредне 250 милијарди евра

Михајловићева у Скупштини: Доказане резерве минералних сировина вредне 250 милијарди евра

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да су доказане минералне сировине у Србији вредне 250 милијарди евра и да модерно, одрживо рударство може да допринесе укупном привредном развоју земље.


„Србија је рударска држава и треба тога да будемо свесни. То је посебно важно у моменту када се цео свет бори са климатским променама и када су у процесу енергетске транзиције и зелене агенде критичне сировине литијум, бакар, злато и антимон, а свега тога има у великим количинама у нашој земљи. Вредност доказаних минералних сировина је 250 милијарди евра. Недавно смо отворили нови рудник Чукару Пеки и тиме постали други произвођачи бакра и злата у Европи, а истраживања показују да можемо бити и први. Рударство је развојна шанса, ако се спроводи по свим еколошким и енергетским стандардима“, рекла је она.


Михајловићева је у Скупштини, одговарајући на посланичка питања рекла да је током ове године спроведено 30% више инспекцијских налаза у односу на претходну годину.

 

„Не мора нико да брине и инспекцијском раду за које је задужено Министарство рударства и енергетике. Имамо довољно инспектора и током ове године имамо 230 инспекцијских налаза, што је за 30 одсто више него прошле године када их је било 160. О наџору нико не треба да брине. Треба да размишљамо о томе колико рударство може да допринесе развоју земље“, рекла је она.