Михајловићева у Великој Плани: Енергетска ефикасност доноси уштеде, чистији ваздух и квалитетније услове за рад и боравак деце

Михајловићева у Великој Плани: Енергетска ефикасност доноси уштеде, чистији ваздух и квалитетније услове за рад и боравак деце

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Великој Плани, где је обишла радове у ОШ „Надежда Петровић“, која се реконструише у оквиру националног програма енергетске санације објеката од јавног значаја, да питање енергетске ефикасности није само питање смањења рачуна за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

„Нема лепшег посла него кад стварамо боље услове за рад и боравак деце и запослених у школи. Када смо формирали Управу за енергетску ефикасности, примарни задатак је био да се што више улаже у школе, обданишта, да простор за децу буде квалитетнији и бољи, да смањимо потрошњу и да обезбедимо боље услове свима. Овај објекат трошиће мање енергије, уместо 18 мегават-часова, трошиће 6,6, емитоваће 40 уместо 88 тона угљен-диоксида, рачуни ће бити нижи, а просторије неће бити хладне. Ово је резултат заједничког рада  државе и локалне самоуправе, као и пројекти које смо радили заједно у претходном периоду, пре свега у инфраструктури и саобраћају, где је држава и у Великој Плани и у Смедеревској Паланци уложила милијарду динара“, рекла је Михајловићева.

 

Она је поновила да држава наставља да улаже у унапређење енергетске ефикасности и да је издвојено 2,6 милијарди динара за субвенције за замену столарије и постављање соларних панела.

„Када све саберемо, очекујемо да ћемо смањити потрошњу за 25 до 30 одсто, јер сада бацамо огромну количину енергије. Новца има довољно за унапређење енергетске ефикасности, и за јавне објекте и за домаћинства, а то ће нам донети и смањење емисије штетних гасова и уштеде у новцу, не само са становишта државе, већ и личног буџета, јер има делова Србије у којима је после замене столарије рачун нижи и за 40 одсто“, рекла је Михајловићева.  

 

Вредност инвестиције је 23,5 милиона динара, од чега 16,5 милиона даје држава, а седам милиона динара општина. Уштеда топлотне енергије биће 30%, електричне енергије 63%, у новцу 36%, а емисије CO2 смањиће се за 46%.

 

„Хвала потпредседници Владе јер нам помаже да се развијамо као велики градови. Ово је четврти објекат који реконструишемо, пре тога средства су уложена за радове у две школе и центар за културу. Ми као општина смо већ улагали, али свакако да је подршка Министарства кључна“, рекао је Игор Матковић, председник општине Велика Плана.

 

Весна Илић, директорка ОШ „Надежда Петровић“, рекла је да је подршка Министарства и потпредседнице Владе веома значајна, да су издвојена велика средства како би школа добила адекватан простор и како би и запослени и ученици имали боље услове за рад и боравак.