Михајловићева: Улагање у енергетску ефикасност значи ниже рачуне грађана за електричну енергију

Михајловићева: Улагање у енергетску ефикасност значи ниже рачуне грађана за електричну енергију

„Енергетску ефикасност могу да реализују они који су стабилни и имају новца. Наша држава је политички и економски стабилна и нема ниједног разлога да расипамо најплеменитији вид енергије, већ да улажемо у енергетску ефикасност, помогнемо домаћинствима да замене стару столарију и на тај начин смањимо рачуне за електричну енергију“, изјавила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи, истакла да је Министарство припремило четири нова закона, да ће бити основана управа за енергетску ефикасност, јер је ова област наш национални циљ.

„Половину новца за замену врата и прозора субвенционисаће држава и локална самоуправа, другу половину обезбедиће грађани. Примера ради, за стан од 50 квадрата потребно је укупно око 120.000 динара за замену прозора, јер уколико имате стару столарију она вам онемогућава да штедите. Хоћемо да мотивишемо људе да почну другачије да размишљају, да не бацамо енергију, јер ће нам то донети и ниже рачуне за струју“, рекла је она.

 

Михајловићева је говорила и о обновљивим изворима енергије, те да ће држава помоћи да се набаве и соларни панели које грађани могу поставити на кровове својих кућа и стамбених зграда.

„Хоћемо да омогућимо да сви који троше електирчну енергију могу и да је производе. Помоћи ћемо да се набаве соларни панели и да се инсталирају на кровове, јер и они могу да смање рачуне за 10-15 одсто, а када нисмо код куће и не трошимо енергију она одлази у систем и користите је касније. Хоћемо да анимирамо грађане колико је заштита животне средине важна и колико коришћење обновљивих извора енергије – и сунца, ветра, биомасе, може добра да донесе, да почнемо да мислимо другачије. Свако од нас жели да живи у здравој животној средини, то је питање нормалног живота и будућности за нове генерације. И све што као Министарство радимо кроз законе и пројекте сада значи да нема приче о енергетици без животне средине. То је наш генерацијски задатак“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе додала је и да су проблем индивидуална ложишта, којих у Србији има 1.170.000 и која користе чврста горива, али да је важно да водимо рачуна шта стављамо у та ложишта, да треба користити квалитетнија и здравија горива као што је пелет, а да многи ложе чак и гуме.