Михајловићева: Завршетак гасовода Александровац - Нови Пазар - Тутин у марту идуће године, наставићемо да пратимо и контролишемо радове

Михајловићева: Завршетак гасовода Александровац - Нови Пазар - Тутин у марту идуће године, наставићемо да пратимо и контролишемо радове

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да очекује да изградња разводног гасовода Александровац - Нови Пазар - Тутин буде завршена у марту идуће године и најавила да ће Министарство наставити да прати како теку радови.

 

 

 

Кад смо 28. фебруара обилазили радове на овом гасоводу затекли смо на градилишту четири радника и ниједну машину, а данас је на терену 195 радника и више од 80 машина.  Тада је било заварено 12 километара цеви, и то за годину и по дана, а сада је заварено 60 км, а 80 км је још допремљено на трасу. Министарство је ту за сваку помоћ, али је важно да и инвеститор буде много више присутан на терену. Ако могу ја да будем на терену, може и Србијагас““, рекла је Михајловићева после обиласка радова на Копаонику.

 

”Очекујемо да овај гасовод вредан 52 милиона евра буде завршен како је и планирано, у марту идуће године, али је важно да се не касни и на другим пројектима на којима ради Србијагас, у Врању, Параћину, Лозници, Ваљеву, а који су вредни око 250 милиона евра“, рекла је потпредседница Владе.

 

Она је додала да ће градња овог гасовода, поред тога што је важна за енергетску безбедност, допринети и очувању животне средине, јер ће омогућити да се на Копаонику око 30 одсто угља, мазута и лож уља замени природним гасом, а да ће у будућности моћи да буде коришћен и за транспорт водоника.

”Инспекција је често обилазила овај пројекат, као што радимо и на пројекту гасне интерконекције Србија-Бугарска, која ће такође бити завршена идуће године”, рекла је она.  

 

Председница општине Брус Валентина Милосављевић рекла је да је пројекат изградње разводног гасовода важан не само за општину Брус, него и за околне општине, и да ће коришћење допринети очувању животне средине.

 

Начелник Расинског управног округа Иван Анђелић рекао је да је гасовод важан за Расински и Рашки округ јер ће обезбедити сигурно снабдевање гасом, могућност  да домаћинства пређу на овај енергент, те да је важан за енергетску стабилност и смањење загађења.

 

Извршни директор Оператора дистрибутивног система у ЈП Србијагас, Милан Здравковић, рекао је да је гасовод дуг 116 километара и да ће његова изградња омогућити прелазак око 30.000 домаћинстава у општинама кроз које пролази на природни гас.