Михајловићева: Зелена агенда ће убрзати развој и неће никога оставити без посла

Михајловићева: Зелена агенда ће убрзати развој и неће никога оставити без посла

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, поручила је, гостујући у јутарњем програму К1 телевизије, да је зелена агенда визија која неће никога оставити без посла, већ напротив, убрзаће привредни раст и обезбедиће дугорочну енергетску стабилност.

“Зелена агенда је наш модел раста и пример да можемо да имамо довољно енергије која је произведена на одржив начин. Доношењем закона створили смо основу за повећање соларних електрана, ветроелектрана, биомасе, биогаса. Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије омогућиће домаћинствима да смање потрошњу и трошкове електричне енергије, али ће и допринети здравијој животној средини и повећању учешћа енергије добијене из обновљивих извора”, истакла је Михајловићева.

 

“Ми смо и даље немарни према животној средини, и даље бацамо ђубре, када кренете Србијом реке су пуне отпада, шуме пуне кеса, после свих еколошких протеста у Београду остане хаос. Наша свест мора да се промени”, додала је потпредседница.

 

Она је, говорећи о пројекту “Јадар”, поновила да је истина једино чиме ће Министарство одговарати на политизацију ове теме.

“Имамо људе који стварно брину, али имамо велики проценат оних који то политизују. То је процес о којем морамо да говоримо, али није добро да се шире лажи и неистине. Без обзира на то колико Влада и држава говоре да нема уговора, и даље то слушамо, па чак смо чули и од Савета за борбу против корупције да има коруптивних делатности. Држава не може да говори неистине, опозиција нема никакву одговорност и може да шири лажи. Када студија о утицају на животну средину буде готова, она ће бити доступна јавности, а након тога можемо да коментаришемо и полемишемо. Чињеница је да је јадарит огромна шанса за нашу земљу, литијум је будућност, посебно ако узмемо у обзир могућност читавог ланца производње литијумских батерија и електричних возила. Говоримо у утицају на БДП од 20 одсто”, рекла је она.