Михајловићева: Зелено рударство доноси нове технологије, здравија животна средина приоритет

Михајловићева: Зелено рударство доноси нове технологије, здравија животна средина приоритет

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, најавила је да очекује отварање новог рудника Чукару Пеки у септембру, као и да ће почетком рада тог рудника Србија бити други произвођач бакра у Европи.

„Када је била прича о приватизацији РТБ-а Бор, сви су критиковали тада председника Владе и говорили да све то лепо звучи, али да од тога нема ништа. Ми смо стратешким партнерством са Зиђином успели да будемо у врху Европе по производњи бакра и злата. Учествоваћемо са 18 одсто укупне европске производње када буде почео са радом Чукару Пеки“, каже она.

Михајловићева подсећа да ће нови рудници у Србији користити нове технологије и радиће у складу са највишим европским и светским стандардима и да је здравија животна средина приоритет.

„Мењају се ствари и у раду постојећих капацитета. У Бору је у току реконструкција топионице којом ће се смањити емисија штетних гасова. За нас је важно да ће Чукару Пеки  бити зелени рудник. То значи нове, модерне технологије. Као и пројекат „Јадар“ који ће бити потпуно дигитализован рудник са подземном експлоатацијом. Јадарит је јединствен минерал и биће јединствен процес производње. Оно што слушамо од разних покрета и политичких странака јесу неистине о томе да људи неће моћи да живе тамо, да ће им рудник уништити усеве, да ће стотине хектара бити ненасељиво – све то није тачно. Наши закони су европски и посебно захтевни у вези са животном средином и ништа што није у складу са законима неће бити дозвољено. У току је увид у студију о утицају на животну средину. Сви могу да дају своје предлоге, а након тога ће све, као и до сада, бити јавно објављено и објашњено. Оно што желимо јесте и производња батерија и фабрика електричних возила, нећемо дозволити извоз чистог литијума“, истиче Михајловићева.