Милијановић: Санација стенске масе на Старици неопходна због безбедности, рудник обезбеђује егзистенцију Мајданпеку

Милијановић: Санација стенске масе на Старици неопходна због безбедности, рудник обезбеђује егзистенцију Мајданпеку

Санација стенске масе на Старици неопходна је како не би била угрожена безбедност и налаз инспектора је показао да пукотине представљају потенцијалну опасност која може изазвати појаву одрона и клизања стенске масе, рекао је Дејан Милијановић, помоћник министарке рударства и енергетике.

„Поштујем став сваког грађанина, али се морају поштовати закони и безбедност грађана и имовине и надам се да ће надлежне институције урадити свој посао и да ћемо добити детаље напада на радника и уништавање имовине, рекао је он.

„Потпредседница Владе је посетила Мајданпек и Старицу и није дошла сама, осим нас из Министарства рударства и енергетике дошли су и професори са факултета у Београду и Бору, из Института у Бору. Дошли смо са циљем да чујемо шта о томе мисле стручњаци и очигледно је да су потребне информације и да се предоче све чињенице, јер се многе ствари злоупотребљавају“, изјавио је Милијановић.

Милијановић је рекао да је експлоатациони простор копа дефинисан 1961. године, а да је 1976. проширен простор.

„Коп Северни Ревир је почео са радом 1983. године, а садашњи радови на експлоатацији су у оквиру пројекта који је одобрен 1998. године. Санација се не ради да би се прошириле активности, већ да би се осигурала безбедност. Да би се наставила производња, радови на санацији се морају завршити, а чак и да прекину сви радови, да одустанемо од рударства у Мајданпеку у целини, санација дела Старице се мора урадити, иначе може доћи до поновне појаве одрона, клизишта и уопште угрожавања безбедности, не само радника и опреме на копу, већ и Мајданпека“, рекао је Милијановић.

„Оно што је и потпредседница Владе рекла када смо били на Старици, јесте да компанија треба да има информативни дан или пулт, где ће грађани моћи да се информишу о свему. Ако кажемо да постоје озбиљне пукотине које могу да угрозе безбедност – треба да нам верујете, не ради се ништа што није у складу са законом. Сви су добили сва обавештења и информације, сви радови су пријављени и инспекцији и локалној самоуправи. Људима у Мајданпеку рударска активност обезбеђује егзистенцију, овде ради скоро 1500 људи. Контролишемо све пројекте, све руднике у земљи, а Зиђин поштује све пројекте, улаже у заштиту животне средине, доказ је и рекултивација која се ради“, рекао је он.