Потписан споразум о сарадњи са америчком компанијом о соларним електранама

Потписан споразум о сарадњи са америчком компанијом о соларним електранама

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, потписала је, у присуству председника Република Александра Вучића, споразум о сарадњи са америчком компанијом „УГТ рињуаблс“, која се бави изградњом постројења у области обновљивих извора енергије.

Споразумом је предвиђена сарадња у развоју пројеката соларних електрана и система за складиштење електричне енергије, са циљем коришћења потенцијала које Србија има за изградњу енергетских капацитета који користе обновљиве изворе.

 

Споразум је, у име Владе Републике Србије, потписала потпредседница и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, а у име УГТР финансијски директор Питер Гудол.

 

„Ово је велика и важна ствар за Србију, за нашу енергетску безбедност и стабилност и представља почетак нове ере и искорак у будућност. Предстоје нам разговори око свих услова, а уколико заједно испунимо све из споразума, можемо имати соларне панеле који ће производити више од једног гигавата електричне енергије. Важно нам је да имамо чистији ваздух, а такође је споразум и финансијски битан за нас, притом на овакав начин реформишемо и модернизујемо цео енергетски сектор и будући рад јавних предузећа“, рекао је председник Александар Вучић.

 

Питер Гудол, финансијски директор „УГТ рињуаблс“, рекао је да компанија послује у неколико земаља света.

„Задовољни смо што смо опет у Београду и желимо да развијамо сарадњу и да допринесемо привредном расту, енергетској стабилности и безбедности“, рекао је Гудол.

 

Ентони Годфри, амбасадор САД у Београду, захвалио је потпредседници Владе и Министарству на чијем је челу на досадашњој сарадњи и рекао да је потребно да САД и Србија буду партнери у процесу енергетске транзиције.