Потписан уговор за изградњу топловода у Новом Пазару

Потписан уговор за изградњу топловода у Новом Пазару

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Лакићевић присуствовао је у Новом Пазару потписивању уговора између ЈКП „Градска топлана“ Нови Пазар и извођача радова „Изолир Зрењанин“ за иградњу новог топловода и рехабилитацију постојећег, у оквиру пројекта „Подстицање развоја обновљиве енергије – развој тржишта биомасе“ који реализује Министарство рударства и енергетике у сарадњи са Немачком развојном Банком KfW.

Лакићевић је том приликом казао да ће град Нови Пазар следећу грејну сезону дочекати спремно, а да ће грејање бити климатски одрживо, без штетног утицаја на животну средину, да ће се емисије штетних гасова угљен диоксида од система даљинског грејања смањити за преко 90% и да више неће бити емисија сумпордиоксида.

Он је нагласио да је вредност пројекта изградње нове топлане у Новом Пазару 6,5 милиона евра, а вредност уговора који се данас потписује 1,6 милиона евра, те да ће крајем априла у склопу овог пројекта бити потписан уговор за подстанице и да очекује да ће сви радови бити завршени до 1. октобра, односно почетка грејне сезоне.

Државни секретар се посебно захвалио руководству града Новог Пазара на учешћу у реализацији програма и пројеката који се односе на област енергетске ефикасности, с посебним акцентом на Националне програме енергетске санације које је током 2021. године иницирала и покренула потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић

„Град Нови Пазар учествује у реализацији Националног програма енергетске санације и определио је 17,5 милиона динара за субвенције ка грађанима, а исто толико је определило и Министарство рударства и енергетике. Овим средствима унапредиће се услови живота за преко 300 домаћинстава у Новом Пазару који ће имати прилику да уграде соларне панеле и котлове, замене столарију, ураде фасаде на објектима становања, а јавни позиви за грађане ће бити објављени за месец до два“ додао је Лакићевић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац захвалио се Министарству рударства и енергетике на сарадњи и помоћи у реализацији пројеката и додао да ће се измештањем топлане из центра града односно изградњом нове у индустријској зони, на задовољство свих грађана загађење свести на минимум и да ће сви удисати чистији ваздух.

 

„Реализацијом овог пројекта потпуно ћемо избацити мазут из употребе. У преговорима смо са Министарством рударства и енергетике да покренемо активности и обезбедимо средства да две котларнице у Лугу и Бору које тренутно користе угаљ као енергент, у наредном периоду пређу на обновљиве изворе енергије“ рекао је Бишевац.