Мацура: Топлане важне за стабилност енергетског сектора и енергетску транзицију

Мацура: Топлане важне за стабилност енергетског сектора и енергетску транзицију

Помоћник министарке рударства и енергетике за сектор енергетске ефикасности и топлане, Милан Мацура, рекао је на отварању стручно–научне конференције ТОПС 2022, која је одржана у оквиру 20. сусрета топлана, у организацији Пословног удружења „Топлане Србије“, да топлане имају велики значај за стабилност енергетског сектора, као и да процес енергетске транзиције не може бити комплетан ако се не узме у обзир и топлотна енергија.

Мацура је истакао да Министарство рударства и енергетике, на челу са потпредседницом Владе, проф. др Зораном Михајловић, улаже велике напоре да унапреди и учини безбедним и сигурним систем даљинског грејања у Републици Србији, пре свега доношењем потпуно новог законодавног оквира у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије који је усаглашен са правним тековинама Европске уније.

 

Он је навео да се тренутно реализује низ пројеката са циљем модернизације система даљинског грејања и повећања инсталисане снаге из ОИЕ. 

Изграђене су  нове топлане на биомасу у Прибоју и Малом Зворнику, у току су радови у Новом Пазару, а у јуну очекујемо и потписивање уговора за Мајданпек, рекао је Мацура.

 

Он је додао и да су у току припремне активности за рехабилитацију и модернизацију више од 20 топлана у Србији, у којима ће се, између осталог, радити на замени енергената и уградњи соларних панела, као и да се припрема енергетска санација 28 зграда централне власти.

"Министарство је такође током 2021. године покренуло Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и домаћинстава доделом субвенција грађанима, али и објеката од јавног значаја за јединице локалних самоуправа, како бисмо помогли грађанима да повећају енергетску ефикастност у својим домаћинствима. Улагања у енергетску ефикасност на свим нивоима важно је и за процес зелене енергетске транзиције, који треба да обезбеди да Србија буде енергетски безбедна, да настави да развија своју привреду, али и да има здраву животну средину", рекао је Мацура.