In memoriam - Љубомир Аксентијевић (1940-2021)

In memoriam - Љубомир Аксентијевић (1940-2021)

Министарство рударства и енергетике изгубило је драгог колегу, пријатеља и стручњака са највећим животним и професионалним искуством, посебног саветника потпредседнице Владе, Љубомира Аксентијевића, који је преминуо у 80. години живота.

Љубомир Аксентијевић био је посебни саветник министарке и потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић у три различита министарства, од 2012. до 2014. године у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине, од 2014. до 2020. у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и од 2020. до данас у Министарству рударства и енергетике.

Његову професионалну каријеру највише је обележио рад у банкарству и финансијама, где је за 28 година рада у Сосијете женерал банци био, између осталог, заменик представника банке за бившу Југославију, представник банке за Казахстан и Киргистан и регионални представник за Азербејџан и Грузију, дајући велики допринос развоју мреже филијала Сосијете женерал банке у југоисточној Европи и централној Азији. Носилац је одликовања Републике Француске Витез Легије части (2002) и Витез Националног ордена за заслуге (1989).

У Влади Србије, највише се бавио питањима стратешког планирања, развоја, финансија и инвестиција, примењујући и делећи са сарадницима своје вишедеценијско искуство на пословима инвестиција, корпоративног банкарства, пројектног финансирања, управљања пројектима и финансирања инфраструктурних пројеката, посебно у области енергетике.

Међу сарадницима остаће упамћен као велики стручњак, драги колега и пријатељ, чији су искуство, енергија и идеје били саставни део великих резултата који су остварени у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике у претходних осам година. Његов одлазак је ненадокнадив губитак за Министарство рударства и енергетике, али ће знање које је несебично делио, ведрина и ентузијазам са којим је радио, као и подршка и менторски рад са млађим колегама остати упамћени и бити пример свима који су имали привилегију да са њим раде.