Пројекат „Јадар“ развојна шанса, одлука кад се заврше све студије и грађани изнесу свој став

Пројекат „Јадар“ развојна шанса, одлука кад се заврше све студије и грађани изнесу свој став

Представници Министарства рударства и енергетике поручили су данас на скупу Треба ли Србији рудник литијума да пројекат Јадар представља развојну шансу, а да ће одлука о изградњи рудника бити донета кад буду познате све чињенице и кад грађани буду дали свој став на референдуму.

 

Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике, Јованка Атанацковић, рекла је да енергетска транзиција у којој се налази цео свет подразумева велико интересовање за заштиту животне средине.

Србија се укључује у тај процес и наш задатак је да то видимо не као препреку, већ као шансу да остваримо економски напредак поштујући све принципе заштите животне средине, навела је она.

 

"Подржавамо дијалог и критичко размишљање, али сматрамо да не можемо бити само посматрачи или критичари­. Овај пројекат представља развојну шансу да Србија не буде само извозник руде, него да се развије ланац вредности који би обухватио и фабрику батерија и електричних возила. Сматрамо да сваки потенцијални пројекат треба да буде размотрен ако је у интересу развоја земље и да се ниједан пројекат неће спроводити ако није у потпуности усклађен са свим принципима и мерама заштите животне средине. Одлука о даљој реализацији пројекта Јадар биће донета кад буду познате све чињенице са којима ће јавност бити упозната и кад грађани изнесу свој став на референдуму, рекла је Атанацковићева, говорећи на скупу који је организовала Бизнис инфо група.

 

Помоћник министарке рударства и енергетике, Дејан Милијановић, рекао је да верује да Србија располаже значајним ресурсима кад су у питању металичне и неметаличне минералне сировине и да то природно богатство треба да чува и користи на одржив начин.

Верујем да можемо да покажемо да је у Србији могуће да се развија рударство које је одрживо и одговорно према животној средини. Први одрживи рудник биће Чукару Пеки, а надамо се да ће бити још таквих рудника, истакао је Милијановић.