Радионица о потенцијалима малих модуларних реактора и процени технологија

Радионица о потенцијалима малих модуларних реактора и процени технологија

Министарство рударства и енергетике у сарадњи са амбасадом САД у Србији и Стејт департментом организује тродневну виртуелну радионицу о малим модуларним реакторима и процени технологија за Србију са циљем да се представе развој и перспективе, као и њихова потенцијална примена у производњи енергије. 
 

Током три дана, колико ће трајати прва виртуелна радионица, разговараће се о технологији реактора, приоритетима у снабдевању енергијом, методологији доношења одлука, питањима у вези са безбедношћу, економском аспекту коришћења нуклеарне енергије. Поред представника Министарства рударства и енергетике Србије учествују и представници Бироа за међународну безбедност и непролиферацију Стејт департмента, Комисије за нуклеарну регулацију САД, Националне лабораторије у Ајдаху.

Представници Министарства су на отварању радионице саопштили да у Србији још важи Закон којим се забрањује изградња нуклеарних електрана, али и да се кроз Интегрисани национални климатски и енергетски план анализирају сценарија која укључују и нуклеарне електране од 2040. године и представили дугорочне циљеве који се тичу декарбонизације енергетског сектора, односно смањење емисија гасова стаклене баште и повећање учешћа ОИЕ у производње енергије.