Са кинеском компанијом ЦРБЦ о могућностима сарадње у енергетском и рударском сектору

Са кинеском компанијом ЦРБЦ о могућностима сарадње у енергетском и рударском сектору

Представници Министарства рударства и енергетике састали су се данас са делегацијом кинеске компаније „Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (ЦРБЦ), коју је предводио Јенг Дунг, директор ЦРБЦ Србија, и са њима разговарали о могућностима сарадње на заједничким пројектима у енергетском и рударском сектору.

Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, истакао је одличну сарадњу претходних година са овом компанијом на инфраструктурним пројектима у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и изразио уверење да та сарадња може бити успешна и у енергетском и рударском сектору.

 

„Министарство је у потпуности унапредило законску регулативу у области обновљивих извора енергије, по први пут омогућена је производња електричне енергије из солара и постоји велики потенцијал у соларној енергији у Србији. Посебно бисмо истакли могућности конструисања соларних електрана на крововима складишта, индустријских и спортских хала, изградњу соларних електрана на тлу у девастираним подручјима, као и плутајуће соларе на језерима. Када је реч о лежишту угља Ковин, оно располаже са 200 милиона тона и могућности експлоатације су велике“, рекао је Лакићевић.

 

Јенг Дунг је рекао да компанија ЦРБЦ послује у Србији 12 година, пре свега на инфраструктурним пројектима, од којих су тренутно актуелни иградња ауто-пута од Прељине до Пожеге, као и изградња Фрушкогорског коридора, те да су заинтересовани и за улагања у енергетику.

„НР Кина има развијене пројекте и у традиционалној енергетици и у новим енергијама. Упознати смо са вашим планом инвестиција до 2025. године и верујемо да је то добра прилика да заједно радимо на пројектима. Заинтересовани смо за дугорочне пројекте, посебно у обновљивим изворима енергије, употреби енергије ветра и сунца, као и у експлоатацији угља“, поручио је Дунг.

 

На састанку је било речи о о могућностима потписивања меморандума о разумевању између МРЕ и компаније ЦРБЦ у енергетском и рударском сектору.