Састанак са делегацијом међународног монетарног фонда

Састанак са делегацијом међународног монетарног фонда

Реформа енергетског сектора важна је за даље очување сигурности снабдевања електричном енергијом, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић у разговору са делегацијом Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф мисије Јан Кес Мартејн.

На састанку  је било речи о усвајању стратешких докумената у енергетском сектору, новим инвестицијама  у енергетске капацитете и реформи јавних предузећа.
„У поступку смо израде стратешких докумената у енергетици, Интегрисаног националног енергетског и климатског плана и Сратегије развоја енергетике, у оквиру којих се разматрају различити сценарији енергетске транзиције и циљеви у области ефикасности обновљивих извора енергије и смањења емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште. Надама се да ћемо до краја године усвојити ова два важна документа, рекла је министарка.
У овом моменту неопходно је завршити започете пројекте, али и дефинисати нове како би се обезбедиле све потребе Србије за енергијом и енергентима у наредним годинама, додала је Ђедовић.
„Неопходно је да завршимо изградњу гасне интерконекције са Бугарском и нову интерконекцију са Северном Македонијом, да започнемо изградњу нових енергетских објеката, хидроелектране Бистрица и Ђердап 3, нових нафтовода и гасних складишта. Приоритет нове Владу је улагање  у енергетски сектор, како би се омогућило стабилно снабдевање грађана и привреде“, нагласила је министарка.