Смањи
Аа
Повећај

Основана Комора рударских и геолошких инжењера Србије

Основана Комора рударских и геолошких инжењера Србије

 

Комора рударских и геолошких инжењера Србије као ново струковно удружење, чије је оснивање предвиђено Законом о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, а на предлог потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић, основана је данас ступањем на снагу Статута Коморе.

 

Статутом, на који је сагласност дало Министарство рударства и енергетике, предвиђено је оснивање пет Регионалних центара (Београд, Нови Сад, Лозница, Краљево и Бор) који представљају и најзначајније средиште рударских активности у Србији.

Кроз своје органе (Скупштину, Управни одбор, Надзорни одбор), који ће бити изабрани у наредном периоду, Комора ће штитити интересе рударских и геолошких инжењера и дати свој допринос у креирању минералне политике, плана развоја геолошких истраживања и рударске индустрије.

Једна од најважнијих задатака Коморе, предвиђена законом, јесте утврђивање испуњености услова и издавање лиценци инжењерима у области рударства и геолошких истраживања.

Поред издавања лиценци, комора ће водити евиденцију лиценцираних инжењера и бити место на којем ће инжењери, нарочито млади, моћи континуирано да се усавршавају.

Једна од важних улога новог струковног удружења биће подизање рударске и геолошке професије у Србији на виши ниво, што подразумева и поштовање високих професионалних стандарда у обављању послова у области рударства и геологије.