Смањи
Аа
Повећај

Радна група о сигурности снабдевања о стању у енергетском систему и припремама за зиму

Радна група о сигурности снабдевања о стању у енергетском систему и припремама за зиму

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је одржана данас, разматрано је стање у производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, снабдевању гасом, нафтом и нафтним дериватима, као и активности које енергетски субјекти предузимају ради припреме за следећу грејну сезону.

Представници ЕПС-а известили су чланове радне групе о стању у електроенергетском систему, у којем се сигурност снабдевања обезбеђује делом кроз увоз електричне енергије. На седници су разматрани производња у термоелектранама и хидроелектранама, извођење ремонта на површинским коповима и у термоелектранама, стање на депонијама угља, као и у набавци и допреми мазута.

 

Представници “Електродистрибуције Србије” истакли су да је стање на дистрибутивној мрежи стабилно, као и да су у току радови на одржавању који би требало да допринесу бољој припремљености система за следећу зиму.

 

У анализирању стања у снабдевању гасом највише пажње посвећено је припремама за предстојећу грејну сезону и пројекцијама “Србијагаса” у вези са потрошњом и снабдевањем гасом током зиме.

 

Разматрана је и ситуација у снабдевању домаћег тржишта нафтом и нафтним дериватима, укључујући проблематику у вези са увозом сирове нафте.

 

На састанку је истакнуто да је стабилно функционисање ЕПС-а у предстојећој грејној сезони приоритет, с обзиром на највећи значај који то предузеће има за енергетску безбедност земље.

 

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници АД „Електромреже Србије”, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, „Транспортгаса“, „Србија карго“ а. д.