Смањи
Аа
Повећај

Подршка ЕК и Енергетске заједнице Министарству рударства и енергетике у процесу декарбонизације

Подршка ЕК и Енергетске заједнице Министарству рударства и енергетике у процесу декарбонизације

Министарство рударства и енергетике остаје посвећено процесима енергетске транзиције и декарбонизације и циљевима који су предложени до 2030. и 2050. године, а у достизању тих циљева неопходна је подршка Европске комисије, посебно у областима унапређења енергетске ефикасности, речено је током онлајн састанка представника Министарства са представницима Енергетске заједнице, на челу са Артуром Лорковским, директором Секретаријата, као и са представницима ЕК, односно Директората за енергетику и директората за климу Европске комисије. 

Састанак је организован као наставак деветог Комитета за климу и енергетику Енергетске заједнице којим је у Бечу копредседавала потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Током данашњег састанка је разговарано о одређивању методологије и конкретних корака подршке у достизању циљева Србије у процесу енергетске транзиције и наглашено је да је потребно осигурати техничку и финансијску подршку у спровођењу циљева, посебно када је реч о постепеном смањењу производње енергије из угља, повећању капацитета који користе ОИЕ, односно нових соларних, ветроелектрана, електрана на биомасу, као и о унапређењу енергетске ефикасности и смањењу потрошње енергије.