Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Држава урадила све да на зиму буде довољно енергије и енергената и за грађане и за привреду

Михајловићева: Држава урадила све да на зиму буде довољно енергије и енергената и за грађане и за привреду

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је држава урадила све да енергије и енергената на зиму има довољно, те да су инвестиције и ефикасније пословање јавних предузећа кључни за будућност енергетског сектора.

 

“Држава је преузела да води енергетску политику, јер сама енергетска предузећа то не би могла. Да нисмо одређене реформе спровели на време и обезбедили довољно новца, данас не бисмо могли да увозимо ни гас ни струју. Увоз струје је преко лета био између 4,5 и 12 до 13 одсто, и сигурно ћемо је још увозити и током зиме, кад је већа потрошња, као и угаљ. Суша је објективан фактор, а разлог зашто немамо довољне количине угља је што неке ствари у ЕПС-у нису урађене на време. ЕПС-у треба време да стане на ноге, потребне су инвестиције, и корак по корак верујем да ћемо ићи у том правцу. Сад је криза и нема много времена, али криза ће једном морати да прође и јавна предузећа ће морати да буду много ефикаснија него данас”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Прва.

 

Она је рекла да је обезбеђено снабдевање гасом из уговора са „Гаспромом“ и из складишта у Мађарској, те да у случају поремећаја у снабдевању Србија може да рачуна и на гас из складишта у Банатском Двору, где сад постоје залихе за 50 дана просечне потрошње, а у руском делу за још 29.

“Не можемо да знамо до краја како ће изгледати зима у Европи, али знамо да ће бити тешка и имамо спремне кризне планове како бисмо у случају поремећаја имали довољно енергената и за грађане и за привреду. Гас је важан за конкурентност наше економије и због тога је важно што идуће године завршавамо и гасовод Ниш-Димитровград, преко којег ћемо добијати гас из Азербејџана, и што ћемо радити на томе да се повежемо и са Северном Македонијом, и са Босном и Херцеговином, и да покушамо да се повежемо и са ЛНГ терминалом на Крку и терминалом који ће се градити у Албанији”, додала је она.

 

Говорећи о поскупљењу електричне енергије, Михајловићева је рекла да ће оно у просеку износити између 280 и 340 динара на просечни рачун, као и да је припремљена Уредба о енергетски угроженом купцу која ће омогућити да и они грађани који нису социјално угрожени према критеријумима социјалних установа, али имају ниска примања, имају право на помоћ државе да плате струју, гас или топлотну енергију.

 

Михајловићева је рекла да очекује да са свим мерама које је држава донела почетком септембра на тржишту буду довољне количине пелета.

“То је важно како би близу 900.000 домаћинстава која за грејање користе пелет или огревно дрво не би прелазили на грејање на струју, што би био удар на енергетски биланс. Сигурно је било и одређених шпекулативних радњи и повећане потражње, али основни проблем је био што „Србијашуме“ нису адекватном динамиком испоручивале дрво пелатарима, али смо донели мере и за забрану извоза и ограничили цене пелета на 320 евра по тони, а помоћи ће и полиција и војска да се раскрчи где је потребно, да се отчепе уска грла у сечи дрвета која постоје”, рекла је Михајловићева.

 

Упитана о најави да ће Министарство предате тужилаштву у Нишу кривичну пријаву због несреће у руднику “Соко”, Михајловићева је рекла да је Министарство сачекало да Основно тужилаштво у Алексинцу каже свој став, али да се из свих информација којима се располаже не може рећи да је то довољно.

“Имамо одређене информације да није постојало одобрење или да су неке допунске ствари рађене без одобрења, и о томе говоре подаци, папири, аудио-записи. Желимо да тужилаштво у Нишу још једном све погледа, јер сматрамо да одговорности сигурно има, и да имамо обавезу и према деци која су остала без својих родитеља и према женама које су чекале мртва тела својих мужева да знају шта се догодило у руднику”, рекла је Михајловићева.