Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Зелена агенда питање целог друштва, Влада, привреда и грађани партнери у енергетској транзицији

Михајловићева: Зелена агенда питање целог друштва, Влада, привреда и грађани партнери у енергетској транзицији

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Петровцу на Млави, где је обишла компанију „Еко степ пелет“, која је изградила соларну електрану и тако обезбедила део електричне енергије за сопствене потребе, да су зелена агенда и транзиција питање целог друштва, а да захваљујући новом законодавном оквиру и грађани и привреда могу лакше да постану купци-произвођачи електричне енергије.

„За мене је част што сам дошла у компанију која је прва у Србији постала купац-произвођач, зато што када смо почели с променом законодавног оквира и када смо први пут у нашој земљи донели Закон о коришћењу ОИЕ, било је много отпора и опструкција, а данас видимо да смо били у праву. Тада смо рекли да ћемо направити најбољи закон како бисмо помогли свима, поједноставили смо процедуру. Уместо годину дана и више од 25 докумената и дозвола, данас све траје од 15 до 20 дана, уз само два корака. Ова компанија је пример да је могуће. Капацитет од једног мегавата не само што ће смањити емисије штетних гасова за више од хиљаду тона годишње, него ће и компанији донети велике уштеде. Ово је уједно и позив свим привредним субјектима у земљи да се укључе, јер ово није само питање енергетске транзиције, већ и енергетске безбедности и самодовољности, што је посебно важно у моменту светске енергетске кризе. Србија има велики број сунчаних дана, чак и зими, и то треба да искористимо“, изјавила је потпредседница Владе.

 

Она је рекла да у овом тренутку у Србији постоји 179 купаца-произвођача, од чега је 160 домаћинстава.

„Када се поредимо са другим државама које су овакве мере почеле да доносе пре 10 и више година, а биле су им потребне бар три године да дођу до ових бројева као ми, онда видимо да и грађани и привреда схватају значај зелене енергије. За годину дана смо направили велики искорак и наставићемо са доделом субвенција докле год буде заинтересованих. То важи и за унапређење енергетске ефикасности и за постављање соларних панела“, изјавила је Михајловићева.

 

Ивана Гвоздић из компаније „Еко степ пелет“ рекла је да запошљавају 42 радника и да производе 34.000 тона пелета годишње и да ће 2.000 соларних панела максималног капацитета од једног мегевата донети око 20 одсто уштеде.

 

 

„Имали смо срећу што се ова фабрика отворила на територији наше општине и због радних места и због сарадње која је пример јавно-приватног партнерства. Задовољни смо и што смо део пројеката које спроводи Министарство у области унапређења енергетске ефикасности и уградње соларних панела и хвала и Министарству и потпредседници Владе на подршци“, изјавио је Горан Ристић, заменик председника општине Петровац на Млави.