Смањи
Аа
Повећај

Лакићевић: Штедња енергије национални приоритет

Лакићевић: Штедња енергије национални приоритет

„Приоритет државе је обезбеђивање довољних количина енергије и енергената и у том смислу су Влада Србије и Министарство рударства и енергетике предузели адекватне кораке како бисмо спремно дочекали зиму. Тренутно велика средства трошимо на увоз електричне енергије и Министарство је јуче објавило препоруке за смањење потрошње енергије за домаћинства, привреду, државну управу, локалне самоуправе и јавна предузећа. Веома је значајно да рационално користимо енергију и надамо се да ће предложене мере постати обавезне како бисмо уштедели 15 одсто укупне потрошње електричне енергије и смањили увоз, што је национални приоритет“, изјавио је државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић.

Он је подсетио да Министарство већ годину и по дана спроводи пројекат унапређења енергетске ефикасности и постављања соларних панела у домаћинствима и да су објављене препоруке наставак спровођења штедње енергије.

„Министарство рударства и енергетике од почетка прошле године спроводи пројекат унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима као резултат усвајања четири нова закона у енергетици. Пројектом се реализују субвенције грађанима у износу од 50 одсто за замену столарије, фасада, кровова, грејних уређаја и постављање соларних панела којим се стварају значајне уштеде у потрошњи енергије. Од када смо покренули пројекат, примећујемо да значајно расте свест грађана о штедњи енергије. До сада смо обезбедили субвенције за око 25.000 домаћинстава. Грађани веома брзо примећују бенефите због топлијих домова и смањених рачуна за електричну и топлотну енергију. Изменама закона, поред нових улагања у енергетску ефикасност и штедњу енергије, значајно је што смо омогућили грађанима да постану прозумери, произвођачи и купци електричне енергије, што је нарочито важно у условима поремећаја у енергетици на светском нивоу како би били енергетски сигурнији. Енергетска ефикасности и нови капацитети ОИЕ су значајан сегмент препорука Министарства за смањење потрошње енергије“, рекао је он.

 

Лакићевић је нагласио да је упућено писмо јавним предузећима да направе планове штедње и смањења губитака, а ЈП ЕПС да уз рачуне за утрошену енергију грађанима достави могућности за смањење потрошње електричне и топлотне енергије, као и да ЕПС достави план стимулисања штедње кроз одређене попусте за грађане.

„Веома је значајно да финансијски стимулишемо све оне који остваре мању потрошњу електричне енергије. За разлику од многих европских држава, ми не желимо да кажњавамо, већ ћемо све стимулисати да штеде енергију. Надам се да ће предложене мере бити обавезне, пре свега за државне установе, локалне самоуправе и јавна предузећа како бисмо смањили потрошњу“, рекао је Лакићевић.

 

Он је поновио да се не праве никакви планови за рестрикције електричне енергије и несташице енергената.