Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Инвестиције неопходне да будемо енергетски безбедни, Министарство направило прве кораке ка одрживој енергетици

Михајловићева: Инвестиције неопходне да будемо енергетски безбедни, Министарство направило прве кораке ка одрживој енергетици

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на конференцији „Како да се предстојеће зиме потроши мање струје у Србији“, да је Министарство доношењем новог законодавног оквира направило прве кораке ка смањењу потрошње, да је држава обезбедила довољне количине енергије и енергената за предстојећу зиму, али да је за дугорочну енергетску безбедност земље неопходно да се инвестира и да се наставе енергетска транзиција, диверзификација у гасном сектору и регионално повезивање.

„Ситуација у којој се налази цео свет налаже да се разговара о енергетици и снабдевању током ове зиме, али време је већ и да причамо о следећој зими. Без обзира на ситуацију у Европи, морамо да планирамо како да управљамо кризом, а то није могуће без политичког легитимитета, а ми га имамо. Ово можда није тренутак када се праве стратегије и планови, али ово министарство је од формирања, пре нешто мање од две године, задало задатак, а то је најпре измена законодавног оквира, што је база за развој енергетике. Доношењем Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије направили смо први корак у штедњи и смањењу потрошње, а криза је убрзала све процесе и утицала на то да схватимо важност свега што смо радили, пре свега када је реч о субвенционисању домаћинстава“, рекла је она.

 

Михајловићева је навела да су за дугорочну енергетску безбедност државе неопходни инвестиције, регионално повезивање и различити добављачи у гасном сектору.

„Затварали смо очи када је стање нашег електроенергетског сектора у питању, не улазећи у узроке. Неопходно је да све краткорочне мере које спроводимо буду ефикасне, не само када је реч о штедњи и помоћи ЕПС-у, већ и када је реч о томе да морамо да се покренемо, јер у супротном нећемо причати о увозу од 10 процената, већ о 40 одсто. Ако хоћемо развијен електроенергетски сектор, онда су инвестиције питање број један и да без обзира на отпоре и опструкције не одустанемо од енергетске транзиције, декарбонизације и енергетске ефикасности. Држава је много урадила по питању снабдевања гасом и нафтом, али то не значи да не можемо имати проблеме, јер не знамо шта може да се деси, пре свега у односима Русије и других земаља, и зато нам је потребна диверзификација, повезивање са државама у региону. Енергетска безбедност није теорија, већ морамо у реалном животу да видимо колико смо безбедни и независни. Јесмо безбедни када је у питању гас, имамо га довољно у складиштима код нас, у Мађарској, добијамо преко Балканског тога, али нисмо независни. Зато је суштински важно да радимо на диверзификацији и на повезивању“, рекла је Михајловићева.