Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева са француским привредницима о сарадњи и могућим инвестицијама у енергетици, договорено формирање заједничке радне групе

Михајловићева са француским привредницима о сарадњи и могућим инвестицијама у енергетици, договорено формирање заједничке радне групе

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом француских привредника – МЕДЕФ, о сарадњи у области енергетике и рударства, посебно у области развоја ОИЕ, могућим инвестицијама француских компанија у овом сектору у Србији, новим технологијама, енергетској транзицији, процесу декарбонизације.

На састанку је договорено и формирање заједничке радне групе, коју ће чинити представници Министарства, „Електропривреде Србије“, „Електродистрибуције Србије“, чланови МЕДЕФ-а и Амбасаде Француске, која ће се бавити конкретним, приоритетним пројектима.

 

Потпредседница Владе је представницима највећих француских компанија окупљених у удружењу МЕДЕФ рекла да је Србија посвећена питању декарбонизације и својим обавезама из Париског споразума и Софијске декларације о зеленој агенди за западни Балкан.

„Променили смо потпуно законодавни оквир, прилагођени смо ЕУ, а посебно важни су Закон о коришћењу ОИЕ и Закон о енергетској ефикасности и рационалном коришћењу енергије и циљ је да повећамо удео ОИЕ у наредним годинама, а надамо се да до 2050. будемо потпуно декарбонизована земља. На томе ћемо радити и кроз доношење интегрисаног националног енергетског и климатског плана за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. године и стратегије развоја енергетике Републике Србије за период до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године“, рекла је она.

 

Михајловићева је рекла и да енергетска политика почива на инвестицијама у нове капацитете, унапређењу енергетске ефикасности и повезивању са регионом.

„Први стуб јесу инвестиције, јер више од 30 година нисмо изградили ниједан електроенергетски капацитет. Желимо најновије технологије и компаније које имају искуства у развоју ОИЕ сектора и мислим да ту постоји могућност да сарађујемо. Споразум о стратешком партнерству између Србије и Француске даје могућност да брже и ефикасније можемо да радимо на заједничким пројектима. Започели смо пројекте којима унапређујемо енергетску ефикасност, што уз модернизацију дистрибутивног и преносног система и регионално повезивање у овом и у гасном сектору представља друге важне стубове наше енергетике“, рекла је Михајловићева.

 

На састанку су учествовали и представници „Електропривреде Србије“, „Електродистрибуције Србије“, који су говорили о инвестиционим плановима, изградњи нових капацитета и модернизацији мреже.

 

Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији, рекао је да постоји обострано интересовање за унапређење сарадње у области енергетике, имајући у виду да је зелена агенда у фокусу читаве Европе.

„Дефинитивно постоји интерес француских предузећа за учешће у реформи енергетског сектора, коју сте започели, посебно данас када је енергетика централна тема. Приоритет наше сарадње јесу изазови зелене агенде и у том смислу Француска подржава Србију, као и у процесу приступања ЕУ. Очекује нас ускоро и самит у Прагу, на којем ће централне теме бити управо енергетика и начини како да Европа прође кроз кризу. Свакако рачунамо на ваше идеје, јер смо посвећени подршци читавом региону, посебно Србији, која је централна држава у окружењу“, рекао је амбасадор.

 

„Драго ми је да можемо одмах да говоримо о конкретним стварима и могу да кажем да сам импресиониран плановима и циљевима Србије. Наше удружење и све компаније чланице желе управо то, да разговарају о конкретним стварима. Овде су делегације 19 предузећа, од којих су нека специјализована за област енергетике, зелене енергије, енергетске ефикасности. Енергетика је данас проблем у Србији, Француској, целој Европи, и важно је да што пре радимо на стварању заједничких планова и пројеката. Мислим да имамо довољно капацитета да у овој области сарађујемо са Србијом, свакако постоје добра претходна искуства“, рекао је Кристоф Пети, председник Покрета француских интернационалних предузећа и потпредседник „Буиг градње“.