Смањи
Аа
Повећај

Атанацковићева: Морамо да мењамо навике и однос према потрошњи енергије

Атанацковићева: Морамо да мењамо навике и однос према потрошњи енергије

Атанацковићева: Морамо да мењамо навике и однос према потрошњи енергије

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике, Јованка Атанацковић, рекла је данас да се Србија као и цели свет суочавају са енергетском кризом и да је Министарство пре месец дана објавило необавезујуће препоруке за смањење потрошње енергије како би се што мање новца издвајало за увоз електричне енергије током предстојеће зиме.

„Неће бити рестрикција електричне енергије, грејна сезона ће почети на време, имамо довољне количине гаса и мазута али морамо да штедимо енергију како бисмо што мање новца издвајали за увоз током зиме. Министарство је објавило препоруке за штедњу за домаћинства, установе, институције, јавна предузећа и привреду које нису обавезујуће и пројектовали смо да можемо уштедети 15 одсто енергије. До сада је 35 од 39 јавних предузећа доставило планове штедње, међу којима је и „Електропривреда Србије“ која је велики потрошач, и очекујемо да ће и остала предузећа ускоро доставити своје планове које ћемо представити на нашем сајту. Ми морамо да променимо навике и однос према електричној енергији чињењем малих корака који доприносе смањењу потрошње а који не утичу на безбедност и комфор“, рекла је она.

Државна секретарка је казала да је Министарство представило значај штедње електричне и топлотне енергије и пре почетка енергетске кризе, у априлу 2021. године када је донет нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије.

„Доношењем четири нова закона у априлу 2021. међу којима је и Закон о енергетској ефикасности и рационално употреби енергије покренули смо пројекте за грађане који од државе добијају субвенције у износу од 50 одсто улагања за замену дотрајале фасаде на домаћинствима, столарије и кровова али и за постављање соларних панела, чиме се смањују непотрени трошкови и расипање енергије. Упростили смо све процедуре, соларни панели се могу прикључити на систем за само неколико недеља и од априла имамо 253 прозјумера на мрежи. Такође, до сада смо завршили радове на унапређењу енергетске ефикасности у 4.000 домаћинстава и у току је јавни позив на коме ће преко 20.000 домаћинстава моћи да учествује. Енергетска ефикасност је важан стуб енергетске безбедности и ми ћемо и у будућности наставити да финансијски помажемо грађане како би уштедели енергију“, рекла је она.

Државна секретарка напоменула је велики значај изградње нових капацитета ОИЕ и да због доброг рада ветроелектрана последњих дана није било увоза електричне енергије.