Смањи
Аа
Повећај

Енергетска сигурност заједнички задатак министарства и јавних предузећа

Енергетска сигурност заједнички задатак министарства и јавних предузећа

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представици јавних предузећа у области енергетике –   „Електропривредом Србије“, „Електромрежом Србије“, „Електродистрибуцијом Србије“, Јавним предузећем за подземну експлоатацију угља „Ресавица“, „Транснафтом“ АД Панчево, „Транспортгасом Србије“ и „Србијагасом“ о ситуацији у компанијама, плановима за наредни период и даљој сарадњи са ресорним министарством.

Имајући у виду актуелну ситуацију са енергентима на глобалном нивоу министарка Ђедовић је истакла да је важно сумирати ситуацију у јавним предузећима, направити планове за наредни период и предупредити евентуалне проблеме. С обзиром на то да је данас почела грејна сезона, Ђедовић је оценила да су обезбеђене довољне количине гаса и да је  приоритетни задатак обезбеђивање континуиране производње електричне енергије и проналажење начина за уштеду, на начин да потребе грађана и привреде буду задовољене.  

„Наш заједнички задатак је да учинимо све како бисмо обезбедили енергетску сигурност нашим грађанима и привреди. Зато смо данас овде да разговарамо о стратешким пројектима, активностима и одговорности свих нас активних ученика у енергетском сектору", истакла је министарка.

Представници јавних предузећа известили су министарку Ђедовић о тренутној ситуацији и новој министарки пожелели пуно успеха на  дужности.

У складу са почетком грејне сезоне, први човек „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је да су сва складишта гаса пуна и да су те залихе обезбеђене захваљујући мерама које је Влада Србије предузела.

Приоритет Министарства и нове владе је даља неопходна реформа енергетског сектора, али и инвестициони планови и наставак капиталних пројеката, оценила је Ђедовић.

Министарка рударства и енергетике изразила је уверење да ће будућа сарадња министарства и јавних предузећа бити ефикасна и да ће заједничким радом успети да предупреде и превазиђу све евентуалне изазове. Она је најавила да ће у наредном периоду обавити и појединачне разговоре са директорима предузећа, што ће убудуће бити пракса у раду  министарства.