Смањи
Аа
Повећај

О наставку сарадње Министарства и ЕБРД

О наставку сарадње Министарства и ЕБРД

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је са директором Европске инвестиционе банке за обнову и развој за Западни Балкан Матеом Колањелијем о сарадњи на пројектима у енергетском и рударском сектору. 

Министарка Ђедовић захвалила је овој међународној институцији на досадашњој подршци и изразила уверење да ће сарадња бити настављена, пре свега у области енергетике. Истакла је да је у фокусу Министарства стабилизација сектора производње угља и електичне енергије, како би се унапредила продуктивност и ефикасност, али и подигао удео обновљивих извора енергије у енергетском миксу.

 „Осим улагања у производњу потребне су нам и нове инвестиције у трансмисиону и дистрибутивну мрежу. Ту је и процес декарбонизације, за који су потребна значајна финансија средства, од којих и зависи брзина тог процеса“, рекла је Ђедовић.

Колањели је истакао да  Европска инвестициона банка за обнову и развој жели да пружи пуну подршку Републици Србији у финансирању дугорочне стратегије декарбонизације. Такође, Републици Србији је на располагању и експертска помоћ ЕБРД у изради стратешких планова, додао је Колањели.