Смањи
Аа
Повећај

Одговори на питања листа „Политика“ – начин рангирања Дуинг бизнис листе

Светска банка престала је да објављује индекс Дуинг бизнис признајући да постоје "неправилности" у подацима које би могле да утичу на рангирање тржишта у развоју. Тако фантастичним резултатима допринело је, за почетак, уско фокусирање на регулаторну праксу, уз игнорисање макроекономске стабилности, одрживе конкурентности, поштовања владавине права и нивоа образовања запослених.

Поред тога, ДБ извештаји су засновани на анкетама које су спровели саветници за управљање и адвокатске фирме, а не компаније које се баве производним активностима и, на крају, рејтинг Дуинг бизниса је све више политички корумпиран, пренела је Бета.

Да ли овакве замерке рангирања Светске банке могу да доведу у питање резултат Србије из претходних година?

Kако оцењујете тврдњу да рангирање и политика има утицај? Односно да позиције на овој листи нису само ствар реформи?

Република Србија је у претходном периоду континуирано напредовала на Дуинг бизнис листи захваљујући одлучној политици Владе Републике Србије да се побољша пословно окружење које ће бити атрактивно како за домаће, тако и за стране инвестиције и допринети бољим условима живота свих грађанки и грађана Републике Србије. Реформе које смо спроводили дале су резултате у виду бољег пословног окружења, смањења незапослености, отварања радних места, а предвидивост и стабилност пословања у Србији допринели су и већем интересовању страних компанија да послују у Србији, o чему говори и податак да је према листи Фајненшел тајмса Србија 2019. била на првом месту у свету по броју страних директних инвевестиција у односу на величину економије.

 

У спровођењу реформи водило се рачуна о свим значајним ранг-листама и њиховој методологији, укључујући и листу Дуинг бизнис, као и успешним примерима реформских процеса спроведених у другим земљама, који могу да помогну у спровођењу реформи које ће побољшати услове пословања и направити још бољи амбијент за инвестиције у Србији. У том смислу, свака реформа која је била позитивно оцењена и на Дуинг бизнис листи за нас је било додатно признање, а не сврха реформских активности Владе Србије.

 

Очекујемо и одговор Светске банке у вези са новонасталом ситуацијом поводом Дуинг бизнис листе. Истовремено, остајемо посвећени стварању бољих услова за пословање привреде и подизање животног стандарда у Србији.