Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Добра сарадња са Енергетском заједницом, радићемо заједно и на декарбонизацији и климатским променама

Михајловићева: Добра сарадња са Енергетском заједницом, радићемо заједно и на декарбонизацији и климатским променама

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са директором Секретаријата Енергетске заједнице Јанезом Kопачем о реформама у енергетском сектору, новим законима у области енергетике, као и даљим корацима у процесу енергетске транзиције.

”Србија ове године председава Министарским саветом Енергетске заједнице и много је тема на којима треба да радимо заједно са Енергетском заједницом, укључујући енергетску транзицију, декарбонизацију и климатске промене. Хвала вам на помоћи у изради нових и измени закона у области енергетике, верујем да ће ваше сугестије и коментари допринети да закони који ће ускоро бити донети буду још бољи. Наравно, морају се наставити започете активности у вези са реорганизацијом ЕПС-а и „Србијагаса“, у складу са одлукама Владе, а чиме ће се испунити и наша уговорна обавеза према Енергетској заједници”, рекла је Михајловићева.

 

На састанку су, између осталог, разматране активности на раздвајању делатности у енергетским предузећима, сертификацији и лиценцирању енергетских компанија у складу са прописима ЕУ, изради интегрисаног националног плана за климу и енергетику, као и споровима који се воде пред Секретаријатом Енергетске заједнице.

Kопач је упознао потпредседницу Владе са питањима у вези са српским енергетским сектором која су тренутно актуелна за Енергетску заједницу, као и са иницијативом ЕЗ у вези са праћењем емисије угљен диоксида, у које би могла да се укључи и Србија.

 

Састанку је присуствовао и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Сем Фабрици.