Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Енергетска транзиција услов привредног развоја земље

Михајловићева: Енергетска транзиција услов привредног развоја земље

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са Јанезом Kопачем, директором Секретаријата Енергетске заједнице, радове на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани “Никола Тесла” А.

Михајловићева је овим поводом изјавила је да је питање енергетске транзиције питање привредног развоја земље.

“Сви смо заједно у процесу енергетске транзиције, који је требало да почне и раније. ЕПС ће у наредном периоду уложити стотине милиона евра у овакве пројекте, јер је то питање здравља грађана и грађанки, као и питање привредног развоја. Пола милијарде евра улажемо заједно само у пројекте одсумпоравања. Услов број један је да смо енергетски безбедни, да имамо довољно гаса, електричне енергије, али једнако важан услов је и заштита животне средине. Србија крупним корацима чини све што може да направи модерне законе и стратегије, желимо простор где ће доћи нове инвестиције, да улажемо и у обновљиве изворе енергије и у енергетску ефикасност. Искрено верујем да ћемо до краја ове године имати национални план за климу и енергетику и да ћемо већ следеће године бити енергетски зеленији. Вредно ћемо радити на енергетској транзицији која је, понављам, услов привредног развоја наше земље”, рекла је она.

Јанез Kопач рекао је да је радостан што данас присуствује малој прослави напретка који се дешава у највећој ТЕ у Србији.

“ЕЗ је свеевропска организација, која обједињује тржиште електричне енергије и гаса. Ми смо 2013. усвојили директиву о великим ложиштима, да се додатним ценама оптерете штетне емисије термоелектрана. На овим подручјима 16 термоелектрана производи више емисија сумпор-диоксида и прашине него 250 термоелектрана у целој ЕУ. То штети здрављу, а енергетика то до сада није плаћала. Грађани Србије плаћају ту цену. Сада се то мења због правног оквира Европске заједнице. Оптимистичан сам због потпредседнице Михајловић, која је изузетно активна у решавању проблема који су се годинама гомилали у енергетском сектору у Србији”, рекао је Kопач.  

 

Обиласку радова присуствовао је и амбасадор Јапана у Србији Такахико Kацумата.

“Ово је први пројекат за заштиту животне средине који реализујемо у оквиру споразума наше две владе. Пројекат је започео 2019. године. Оквир за сарадњу за западни Балкан, који смо потписали, подразумева подршку Србији на путу ка ЕУ. Сврха наше сарадње је даљи напредак. Важно је да све термоелектране смање емисију сумпор-диоксида, због здравља људи и усклађивања са ЕУ стандардима. Под иницијативом министарке Михајловић сигуран сам да ће овакви зелени пројекти бити основа и за нашу даљу сарадњу”, рекао је амбасадор Kацумата.

Директор “Електропривреде Србије” Милорад Грчић истакао је да је сваки дан у којем се нешто уради за ЕПС, у смислу производних капацитета и преносних система, велики дан.

“Ово је један од најважнијих пројеката у ЕПС-у и један у низу који се спроводи у циљу заштите животне средине и обезбеђивања дугорочности и дуговечности сваког инсталисаног производног капацитета. Третирају се блокови А3, А4, А5 и А6. До сада је уложено око 500 милиона евра у овакве пројекте, а планови за наредни период су улагање од 1,2 милијарде евра”, рекао је он.