Смањи
Аа
Повећај

Михајловићева: Имамо знање и визију за стратешки развој енергетике

Михајловићева: Имамо знање и визију за стратешки развој енергетике

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике потписала је данас са Драганом Ковачевићем, директором Конзорцијума Електротехничког института „Никола Тесла” Уговор за израду Стратегије развоја енергетике и Програм остваривања Стратегије, као и Уговор за израду извештаја о стратешкој процени утицаја нове стратегије на животну средину, са Дејаном Филиповићем, деканом Географског факултета.

Михајловићева је тим поводом изјавила да су Влада Србије и ресорно Министаратво покренули велике промене у сектору рударства и енергетике доношењем четири кључна закона.

„Тиме смо створили основу за корак даље, а то је дефинисање стратешки важних докумената да знамо где ћемо бити у енергетици до 2040. са визијом до 2050. године. Поносни смо јер се овде налази струка и знање ове државе. Оно што Србији треба ако говоримо о стратешком развоју су знање и визија где идемо у наредним деценијама. Очекујемо да у новембру имамо први приказ стратегије и програм њеног остваривања. Надамо се да ћемо следеће године усвојити и ову стратегију али и план за енергетику и климу. Да као земља имамо основу да будемо активни у енергетској транзицији у којој је цео свет. Да будемо бржи и ефикаснији у остварењу енергетске безбедности и здравије животне средине”, изјавила је Михајловићева.

Драган Ковачевић се захвалио се Министарству на указаном поверењу и рекао да је израда Стратегије развоја енергетике један од најважнијих докумената државе.

„Кроз заједничку рад на изради Стратегије и плана остварења трудићемо се да следимо мото Николе Тесле - просперитет и напредак сваког појединца, нације, државе и човечанства зависи од начина на који користимо енергетске ресурсе. Наш циљ је да стратегија одреди правце деловања у сектору енергетике у наредним деценијама”, поручио је Ковачевић.

Дејан Филиповић рекао је да заједничким снагама можемо да урадимо студију процене утицаја на животну средину.

„Имамо капацитете, формираћемо мултидисциплинарни тим и верујем да ћемо успешно одговорити на питање како Стратегија утиче на животну средину и препоручити мере на добробит свих. Надам се успешној сарадњи”, рекао је Филиповић.

Потписивању уговора присуствовао је и Зоран Глигорић, декан Рударско геолошког факултета који је рекао да овај факултет може дати значајан допринос у развоју енергетике као значајне гране за развој целог друштва.

„Поседујемо све капацитете за овако важан процес. У 2018. и 2019. смо били у првих 100 факулетета у свету. Имамо знање и капацитет да дамо свој допринос. Хвала на указаном поверењу”, изјавио је Глигорић.