Смањи
Аа
Повећај

Odgovori na pitanja lista „Politika“ – način rangiranja Duing biznis liste

Svetska banka prestala je da objavljuje indeks Duing biznis priznajući da postoje "nepravilnosti" u podacima koje bi mogle da utiču na rangiranje tržišta u razvoju. Tako fantastičnim rezultatima doprinelo je, za početak, usko fokusiranje na regulatornu praksu, uz ignorisanje makroekonomske stabilnosti, održive konkurentnosti, poštovanja vladavine prava i nivoa obrazovanja zaposlenih.

Pored toga, DB izveštaji su zasnovani na anketama koje su sproveli savetnici za upravljanje i advokatske firme, a ne kompanije koje se bave proizvodnim aktivnostima i, na kraju, rejting Duing biznisa je sve više politički korumpiran, prenela je Beta.

Da li ovakve zamerke rangiranja Svetske banke mogu da dovedu u pitanje rezultat Srbije iz prethodnih godina?

Kako ocenjujete tvrdnju da rangiranje i politika ima uticaj? Odnosno da pozicije na ovoj listi nisu samo stvar reformi?

Republika Srbija je u prethodnom periodu kontinuirano napredovala na Duing biznis listi zahvaljujući odlučnoj politici Vlade Republike Srbije da se poboljša poslovno okruženje koje će biti atraktivno kako za domaće, tako i za strane investicije i doprineti boljim uslovima života svih građanki i građana Republike Srbije. Reforme koje smo sprovodili dale su rezultate u vidu boljeg poslovnog okruženja, smanjenja nezaposlenosti, otvaranja radnih mesta, a predvidivost i stabilnost poslovanja u Srbiji doprineli su i većem interesovanju stranih kompanija da posluju u Srbiji, o čemu govori i podatak da je prema listi Fajnenšel tajmsa Srbija 2019. bila na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih invevesticija u odnosu na veličinu ekonomije.

 

U sprovođenju reformi vodilo se računa o svim značajnim rang-listama i njihovoj metodologiji, uključujući i listu Duing biznis, kao i uspešnim primerima reformskih procesa sprovedenih u drugim zemljama, koji mogu da pomognu u sprovođenju reformi koje će poboljšati uslove poslovanja i napraviti još bolji ambijent za investicije u Srbiji. U tom smislu, svaka reforma koja je bila pozitivno ocenjena i na Duing biznis listi za nas je bilo dodatno priznanje, a ne svrha reformskih aktivnosti Vlade Srbije.

 

Očekujemo i odgovor Svetske banke u vezi sa novonastalom situacijom povodom Duing biznis liste. Istovremeno, ostajemo posvećeni stvaranju boljih uslova za poslovanje privrede i podizanje životnog standarda u Srbiji.