Смањи
Аа
Повећај

Ilić: Preporuke za smanjenje potrošnje energije neobavezujuće, važno da učinimo sve da smanjimo potrošnju

Ilić: Preporuke za smanjenje potrošnje energije neobavezujuće, važno da učinimo sve da smanjimo potrošnju

Ilić: Preporuke za smanjenje potrošnje energije neobavezujuće, važno da učinimo sve da smanjimo potrošnju

Ministarstvo rudarstsva i energetike je 30. avgusta iniciralo neobavezujuće preporuke za smanjenje potrošnje energije kako bismo izdvajali manje novca za uvoz električne energije tokom zime u uslovima intenzivnog rasta cene na tržištu. Nema nikakvih planova restrikcija, grejna sezona će početi na vreme ali moramo da shvatimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i da svako od nas, od domaćinstava, privrede, javnih i privatnih ustanova učini sve kako bismo smanjili potrošnju energije. Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, neće biti potrebe za uvozom električne energije, izjavio je Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike gostujući na TV Vesti.

„Preporuke za smanjenje potrošnje energije ne odnose se na bolnice, domove zdravlja, vrtiće, škole i ustanove socijalne zaštite. Preporuke Ministarstva su apel i molba da uradimo sve što možemo kako bismo smanjili potrošnju električne i toplotne energije. Ne dovodi se u pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje“, rekao je Ilić. On je podsetio da su uvedene stimulativne mere za štednju električne energije koje će građanima umanjiti mesečne račune. „Za razliku od nekih evropskih zemalja koje sankcionišu prekomernu potrošnju struje, mi smo se opredelili da stimulišemo građane koji ostvare uštede u potrošnji popustima od od 15 do 30 odsto. Štednja struje državi smanjuje uvoz a građanima račune i jako je važno da imamo drugačiji odnos prema energiji u teškoj situaciji u kojoj se nalazi ceo svet“, rekao je Ilić.

Pomoćnik ministarke naglasio je da su neophodna nova ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove kapacitete OIE kako bi Srbija bila energetski bezbednija u narednim godinama. „Srbija gotovo tri decenije unazad nije izgradila ni jedan novi energetski objekat. Krajem sledeće godine ili početkom 2024. imaćemo novu termoelektranu Kostolac B3 snage 350 megavata ali ni ona neće rešiti sve naše potrebe za električnom energijom. Novi kapaciteti OIE, najpre velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane podići će energetsku bezbednost i podmiriti naše potrebe. Posebno su značajni kapaciteti koji za proizvodnju struje koji koriste energiju sunca i vetra  jer se mogu veoma brzo izgraditi“, rekao je on.