Смањи
Аа
Повећај

Atanackovićeva: Vodonična strategija biće deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine

Atanackovićeva: Vodonična strategija biće deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine

Ministarstvo rudarstva i energetike radiće zajedno sa strukom na izradi vodonične strategije, koja će postati deo nove strategije energetike  i važan činilac energetske tranzicije Srbije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković na stručnoj konferenciji ”Vodonična strategija Srbije” na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

 

Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao jednom od četiri usvojena zakona koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike, prvi put prepoznat je zeleni vodonik kao obnovljiv izvor energije, naglasila je Atanackovićeva.

 

”Želimo da angažujemo sve nacionalne stručne kapacitete da učestvuju u promenama koje se sprovode u sektoru energetike. Energetska tranzicija danas se naziva dekarbonizacijom i to je put koji čeka Srbiju u narednom periodu, s obzirom na to da će potrebe za električnom energijom rasti. Srbija zadovoljava potrebe iz 8,4 gigavata instalisanih kapaciteta, od kojih su 4,4 gigavata kapaciteta iz termoelektrana. Mi moramo pronaći put i izlaznu strategiju koristeći obnovljive izvore energije. To je pitanje energetske stabilnosti i bezbednosti i u tome nam skladištenje vodonika puno može pomoći. Znam da je vodonik prirodno prihvatljiv energent i vodonična stragegija biće naša zvezda vodilja u narednim izazovima”, rekla je Atanackovićeva.

 

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović rekao je da se Srbija nalazi pred novim izazovom, s obzirom na to da je postojeća strategija razvoja energetike zasnovana na uglju, da se vremena menjaju i da je jedan od novih izazova vodonik sa nizom prednosti i izazova. 

”Mislim da smo na pravom putu i da nam je cilj da ne odemo u višegodišnje rasprave o vodoniku već da brzo dođemo do utemeljene akcione strategije koja će dati razultate. Mi želimo da napravimo iskorak u kome se ne zadovoljavamo samo usvojenim rešenjima već i da napravimo konkretne rezultate i nova pilot-postrojenja koja koriste nove tehnologije za proizvodnju vodonika”, rekao je Mitrović.