Смањи
Аа
Повећај

Đedović sa ambasadorom Italije o energetskoj saradnji

Đedović sa ambasadorom Italije o energetskoj saradnji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa ambasadorom Italije u Srbije Lukom Gorijem.

Saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru je razvijena najviše u oblasti obnovljivih izvora energije, obzirom da energetske kompanije iz ove zemlje rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja Agrosolara u Kuli koji će biti najveći u Evropi, sa planiranim kapacitetom od 660 MW. Projekat podrazumeva i otvaranje stotina novih radnih mesta za lokalno stanovništvo.

„Izuzev izuzetne saradnje koje imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom je Transbalkanski koridor, u okviru kojeg ćemo se kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže nakon realizacije pojekta i zadovoljavanja svih regulatornih uslova povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore. Rekonstrukciju prenosne mreže realizujemo uz značajnu podršku partnera iz Evropske Unije“, poručila je ministarka Dubravka Đedović

Ministarka je navela da Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti.

Ambasador Gori informisao je ministarku Đedović o planiranim aktivnostima u saradnji Srbije i Italije u narednom periodu  i naveo kao jedan od glavnih ciljeva uspostavljanje još snažnije ekonomske saradnje naše dve zemlje, obzirom da je uz Nemačku, Italija tradicionalno najvažniji ekonomski partner naše zemlje od zemalja članica EU.

1