Смањи
Аа
Повећај

Đedović sa Bocan-Harčenkom o energetskoj saradnji

Đedović sa Bocan-Harčenkom o energetskoj saradnji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocanom Harčenkom o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u oblasti energetike.

„Ruska Federacija je naš važan energetski partner i u ovim izazovnim vremenima vidi se značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.  Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u našoj zemlji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava. Takođe, zajedno radimo na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1 i u ovoj godini očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti radni vek“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da je za Vladu i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

„Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima”, rekla je Đedović.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata.