Смањи
Аа
Повећај

Energetska efikasnost i novi kapaciteti OIE nacionalni ciljevi Srbije

Energetska efikasnost i novi kapaciteti OIE nacionalni ciljevi Srbije

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za sektor energetske efikasnosti i toplane, Milan Macura, rekao je na otvaranju dvodnevne obuke projekta „USAID Bolja energija“ da Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi projekte i mere za povećanje energetske efikasnosti i korišćenje OIE u cilju smanjenja potrošnje energije na nacionalnom nivou i nižih emisija štetnih gasova.

"Srbija godišnje troši 40 odsto energije više od zemalja u regionu koja se baca kroz dotrajalu stolariju i neizlovane kuće zbog čega je država odlučila da pruži finansijsku pomoć građanima kako bi umanjila potrošnju energije i unapredila energetsku bezbednost. Građani postaju deo zelene tranzicije ulaganjima u energetsku efikasnost i postavljanjem solarnih panela za proizvodnju toplotne i električne energije što će Srbiji obezbediti veću energetsku sigurnost, razvoj privrede ali i zdraviju životnu sredinu", rekao je Macura.

Pomoćnik ministarke naveo je da se trenutno realizuje niz projekata sa ciljem modernizacije sistema daljinskog grejanja i povećanja instalisane snage iz OIE. 

„Izgrađene su  nove toplane na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku, u toku je izgradnja toplane u Novom Pazaru, dok smo nedavno potpisali ugovor za toplanu u Majdanpeku”, rekao je Macura i dodao i da su u toku aktivnosti na rehabilitaciji i modernizaciji više od 20 toplana u Srbiji u kojima će se raditi na zameni energenata i ugradnji solarnih panela, kao i da se priprema energetska sanacija 28 zgrada centralne vlasti.

Na dvodnevnoj obuci učestovali su predstavnici lokalne samouprave, opštinski i gradski energetski menadžeri i predstavnici javnih komunalnih preduzeća iz opština i gradova koji su uključeni u aktivnosti projekta “Bolja energija”.

“USAID Bolja energija” je petogodišnji projekat čiji je primarni cilj jačanje energetske bezbednosti Srbije kroz pružanje pomoći Vladi Republike Srbije i resornim Ministarstvima i lokalnim samoupravama u promovisanju energetske efikasnosti i efikasnijeg korišćenja obnovljivih izvora energije na lokalnom nivou.