Смањи
Аа
Повећај

Japan značajan partner Srbije u energetskoj tranziciji

Japan značajan partner Srbije u energetskoj tranziciji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahitom Katsumatom o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje u oblasti energetike.

„Srbija ima ambiciozne ciljeve u procesu dekarbonizacije energetskog sektora i u toku je izrada strateških dokumenata koji treba da omoguće više zelene energije u našem energetskom miksu. Potrebne su nam nove investicije u energetsku infrastrukturu, posebno u velike hidroelektrane, gde postoji zainteresovanost japanskih kompanija koje imaju veliko iskustvo u primeni savremenih tehnologija u obnovljivim izvorima energije. Zahvalni smo Japanu što je drugi najveći bilateralni donator našoj zemlji i nadamo se da ćemo uspešno privesti kraju radove na odsumporavanju u TENT A i B koji će doprineti zaštiti životne sredine i smanjenju štetnih emisija“, rekla je Đedović.

Ambasador Japana podsetio je da su dve zemlje prošle godine obeležile 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je Japan snažan partner Srbiji u procesu energetske tranzicije.

„Srbija i Japan imaju dugu tradiciju odnosa koji su intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu. Od tada su se kroz Inicijativu za Zapadni Balkan realizovale značajne japanske investicije koje su učvrstile našu saradnju. Srbija je ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i Japan će nastaviti da pruža snažnu podršku sprovođenju reformi na evropskom putu. U oblasti energetske tranzicije zajedno radimo na projektima odsumporavanja u TENT A i B. Takođe, nastavićemo i u ovoj godini da pružamo podršku projektu „Pravedna tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“ koji je deo globalne inicijative UNDP-a za smanjenje štetnih emisija, rekao je on.