Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Akademija inženjerskih nauka i Ministarstvo partneri u definisanju i realizaciji razvoja rudarstva i energetike

Mihajlovićeva: Akademija inženjerskih nauka i Ministarstvo partneri u definisanju i realizaciji razvoja rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je na potpisivanju sporazuma o saradnji između Ministarstva i Akademija inženjerskih nauka Srbije da je nemoguće raditi na strateškim dokumentima, razvoju energetike i investicionim poduhvatima bez saradnje sa ljudima koji imaju dovoljno znanja i iskustva.

 

„Mislim da će sporazum doneti kvalitet na izradi strateških i normativnih dokumenata koje Ministarstvo sprema i da ćemo zajedno raditi na definisanju i realizaciji planova i projekata koji su ključni za razvoj energetike u Srbiji. Pred Srbijom je veliki investicioni poduhvat koji je nemoguće sprovesti bez struke i ljudi koji imaju dovoljno i znanja i iskustva. Verujem da će znanje kojem Akademija raspolaže i koje će ponuditi Vladi, odnosno državi, biti veoma korisno i da će sve što radimo u oblasti rudarstva i energetike biti kvalitetnije. Tu mislim i na učešće članova Akademije u izradi strateških dokumenata – Strategije razvoja energetike i Nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, ali i na učešće u definisanju svih energetski održivih planova i projekata koje ćemo u narednim decenijama realizovati sa ciljem da ostanemo energetski bezbedni“, izjavila je Mihajlovićeva.

„Ovo je praktično nastavak saradnje sa potpredsednicom Vlade, s obzirom na to da smo sličan sporazum imali i dok je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Saradnju u oblasti rudarstva i energetike vidimo kao ključnu kada govorimo o razvoju ovih sektora u Srbiji, jer mislimo da možemo da pomognemo, imajući u vidu da je energija strateški resurs. Želimo da razgovaramo o svim temama i o svim izvorima energije, posebno o OIE i nuklearnoj energiji koja je ponovo aktuelna, kao i o pametnim mrežama za povezivanje potrošača. Imamo sve profile inženjera, i za gas i naftu i za elektroenergetiku. Verujem da će saradnja doprineti i Akademiji i Ministarstvu, i u krajnjem slučaju da će doneti mnogo toga dobrog državi“ , rekao je, prof. dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Sporazumom je predviđeno da Ministarstvo i Akademija sarađuju u pripremi i sprovođenju strateških dokumenata, planova i projekata od zajedničkog interesa kroz razmenu informacija i podataka, sa ciljem unapređenja istraživanja u oblasti rudarstva, transporta i skladištenja energenata, proizvodnje i distribucije električne energije. Takođe, saradnja se odnosi i na borbu sa klimatskim promenama i zaštitu životne sredine, kao i veće korišćenje OIE, te učešće predstavnika Ministarstva u odborima Akademije, i učešće članova AINS u radnim grupama Ministarstva.