Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Brže i jednostavnije procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima zgrada i porodičnih kuća

Mihajlovićeva: Brže i jednostavnije procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima zgrada i porodičnih kuća

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je danas da će novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija nego ranije.

 

“Srbija u prethodnom periodu nije dovoljno koristila sve mogućnosti za ulaganje u OIE, ali danas imamo mogućnost da to promenimo jer su cene ovih tehnologija niže i ulaganje u njih može mnogo brže da se isplati”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Ona je dodala da je ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću. “Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će to dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune.

Ona dodaje da je država mislila i na socijalno ugrožene građane, i da će mnogo veći broj njih biti obuhvaćen olakšicama za potrošenu energiju, između ostalog, jer će građani koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke odmah dobijati status energetski ugroženog kupca.

“Procenili smo da će kod električne energije biti obuhvaćeno oko 200.000 energetski ugroženih kupaca, umesto sadašnjih oko 70.000, dok će olakšice za gas ubuduće kokristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70. Takođe, uveli smo i energetski ugroženog kupca toplotne energije, i očekujemo da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana”, rekla je Mihajlovićeva.