Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Cena gasa nepromenjena do kraja godine, u septembru radovi na konekciji Niš-Dimitrovgrad

Mihajlovićeva: Cena gasa nepromenjena do kraja godine, u septembru radovi na konekciji Niš-Dimitrovgrad

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je za jutarnji dnevnik RTS-a da neće biti poskupljenja gasa u Srbiji do kraja godine. Ona je najavila da će radovi na interkonekciji Niš-Dimitrovgrad početi u septembru.

„Do kraja godine se neće menjati cena gasa, jer mi imamo ugovor sa „Gaspromom“, a „Srbijagas“ ima obavezu da pregovara ili o novom aneksu ili novom ugovoru za period posle prvog januara 2022. Što se tiče naftnih derivata, ono što je sigurno je da država neće povećavati dažbine i na taj način uticati na dodatna poskupljenja, ali ono na šta ne možemo da utičemo je cena na svetskom tržištu. Cena struje ostaje ista, nema nikakvih zahteva, niti pregovora o eventualnom povećanju“, kaže Mihajlovićeva.

 

Ona ističe da je diverzifikacija gasnih ruta važna podjednako kao i diverzifikacija dobavljača energenta.

„Kada govorimo o izgradnji gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, završavamo tendere za izbor izvođača i nadzora, a početak radova biće u septembru. Time dobijamo još jedan pravac snabdevanja, ali je isto tako važno da radimo na diverzifikaciji dobavljača, jer ne znamo kakva će biti situacija na svetskom tržištu gasa“, ističe Mihajlovićeva.