Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Cilj je da budemo tranzitna ruta u energetici, kao što smo u saobraćaju

Mihajlovićeva: Cilj je da budemo tranzitna ruta u energetici, kao što smo u saobraćaju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da država radi i radiće sve što može da obezbedi dovoljne količine energije za predstojeću zimu i da je zahvaljujući finansijskoj stabilnosti moguće da se osigura energetska bezbednost.

Mihajlovićeva je za TV Kurir ponovila da će cena električne energije u Srbiji i pored najavljenog poskupljenja i dalje biti najniža u Evropi, kao i da je cilj da naša država bude tranzitna ruta u energetici, kao što je u saobraćaju.

„Ono na čemu intenzivno radimo, što je prioritet, jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana. Kada imamo više dobavljača, to automatski povećava bezbednost države, jer nije dobro da zavisimo samo od jednog dobavljača, koja god to zemlja bila. Takođe, želimo da se povezujemo ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Rumunijom, jer želimo da budemo tranzitna ruta i u energetici, kao što smo u saobraćaju, to je vizija kako srpska energetika treba da izgleda“, dodala je Mihajlovićeva.

 

Ona je rekla da, kada je reč o predstojećoj zimskoj sezoni, država čini sve što može da obezbedi dovoljno energije i energenata.

„Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti, uspevamo da obezbedimo sve, ali to državu mnogo košta. Mi ćemo morati i u narednim mesecima da uvozimo struju, jer imamo ozbiljan problem u elektroenergetici, a smatram da do toga nije moralo da dođe da se drugačije radilo. Sve vreme smo uz EPS, omogućili smo uvoz struje i uglja. Jedini izlaz za srpski energetski sektor jesu investicije, posebno u RHE i OIE, i to kroz strateška partnerstva. Neophodno je da EPS ulaže u postojeće i nove kopov, ali i da konačno počne da gradi nove kapacitete“, izjavila je Mihajlovićeva.

 

Ona je rekla da je, kada je reč o poskupljenju električne energije, taj korak bio neophodan, s obzirom na povećanje cena u čitavom lancu proizvodnje, ali da će i pored najavljenog poskupljenja cena električne energije u Srbiji biti i dalje je najniža u Evropi.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na olakšice prilikom plaćanja struje, gasa i toplotne energije“,  rekla je potpredsednica Vlade.