Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Dobra saradnja sa Energetskom zajednicom, radićemo zajedno i na dekarbonizaciji i klimatskim promenama

Mihajlovićeva: Dobra saradnja sa Energetskom zajednicom, radićemo zajedno i na dekarbonizaciji i klimatskim promenama

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem o reformama u energetskom sektoru, novim zakonima u oblasti energetike, kao i daljim koracima u procesu energetske tranzicije.

”Srbija ove godine predsedava Ministarskim savetom Energetske zajednice i mnogo je tema na kojima treba da radimo zajedno sa Energetskom zajednicom, uključujući energetsku tranziciju, dekarbonizaciju i klimatske promene. Hvala vam na pomoći u izradi novih i izmeni zakona u oblasti energetike, verujem da će vaše sugestije i komentari doprineti da zakoni koji će uskoro biti doneti budu još bolji. Naravno, moraju se nastaviti započete aktivnosti u vezi sa reorganizacijom EPS-a i „Srbijagasa“, u skladu sa odlukama Vlade, a čime će se ispuniti i naša ugovorna obaveza prema Energetskoj zajednici”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Na sastanku su, između ostalog, razmatrane aktivnosti na razdvajanju delatnosti u energetskim preduzećima, sertifikaciji i licenciranju energetskih kompanija u skladu sa propisima EU, izradi integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, kao i sporovima koji se vode pred Sekretarijatom Energetske zajednice.

Kopač je upoznao potpredsednicu Vlade sa pitanjima u vezi sa srpskim energetskim sektorom koja su trenutno aktuelna za Energetsku zajednicu, kao i sa inicijativom EZ u vezi sa praćenjem emisije ugljen dioksida, u koje bi mogla da se uključi i Srbija.

 

Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sem Fabrici.