Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Država čini sve da osigura energetsku bezbednost, svi moramo da štedimo energiju

Mihajlovićeva: Država čini sve da osigura energetsku bezbednost, svi moramo da štedimo energiju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je, odgovarajući na pitanja novinara, da država radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da će, zbog rasta cena na tržištu i krize na globalnom nivou, biti potrebno da se obezbedi oko tri milijarde evra do kraja marta kako bismo osigurali energetsku bezbednost u gasu, električnoj, toplotnoj energiji i energentima.

„Situacija na berzama je dramatična, danas megavat-čas električne energije košta 562 evra, a pre godinu dana je bio 90 evra. Cena gasa je sa 120 evra za hiljadu kubnih metara u martu prošle godine porasla na 2.200 evra i sve projekcije govore da će biti i više. Od decembra prošle godine, kada smo imali probleme u EPS-u, mi se spremamo za ovu zimu, radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine električne energije, gasa, nafte, naftnih derivata i za sada smo na dobrom putu. Najkritičnija je situacija sa strujom, koju ćemo sigurno uvoziti i narednih meseci i procena je da ćemo do kraja zimske sezone potrošiti oko tri milijarde evra kako bismo osigurali energetsku bezbednost i kako bismo imali dovoljno električne, toplotne energije, gasa, nafte, naftnih derivata“, izjavila je Mihajlovićeva u Petrovcu na Mlavi, gde je obišla kompaniju „Eko step pelet“.

 

Ona je rekla da je potrebno da svi, građani, privreda i država, budemo racionalniji u potrošnji energije i najavila da će Ministarstvo uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje. Ona je rekla da je ograničenje visine cena peleta jedino održivo rešenje, zbog čega je i Vlada na inicijativu Ministarstva donela tu uredbu.

„Verujem da će u septembru stanje na tržištu biti stabilnije, jer je pre donošenja uredbe cena bila nerealna. Takođe, na terenu su inspekcije koje kontrolišu sprovođenje uredbe i do sada je u 23 JLS izvršena kontrola 77 privrednih subjekata, od kojih 45 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, a kod 26, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, podneti su zahtevi za prekršajne postupke i zaplenjena je roba“, rekla je Mihajlovićeva.