Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Država se mesecima priprema za zimu, uradićemo sve da budemo energetski stabilni

Mihajlovićeva: Država se mesecima priprema za zimu, uradićemo sve da budemo energetski stabilni

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila da će država uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva za narednu zimu, kao i da neće biti restrikcija i nestašica.

„Srbija se mesecima sprema za predstojeću zimu, sve vreme radimo na tome da obezbedimo dovoljne količine energenata za 60, a verujem da ćemo uspeti i za 90 dana. Znamo šta je teška zima, pamtimo i 1999. godinu i restrikcije i zato radimo sve što je u našoj moći da imamo dovoljno energije i energenata, pritom razmišljamo i o tome šta sve može da se desi u drugim državama. Kritičnije od nabavke naftnih derivata i gasa, jeste pitanje električne energije koja će nas mnogo koštati. Mi sada uvozimo između 5 i 7 odsto od ukupne dnevne potrošnje, a zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, rekla je ona.

 

Mihajlovićeva je, kada je reč o dugoročnim planovima nabavke gasa, rekla da će Srbija izgradnjom gasovoda Niš-Dimitrovgrad u septembru naredne godine imati mogućnost nabavke gasa od drugih dobavljača, čime će smanjiti svoju zavisnost od ruskog gasa.

 

„Pregovaramo sa Ministarstvom energetike Azerbejdžana o ceni i količinima koje bismo mogli da kupujemo od njih, takođe imamo mogućnost nabavke sa LNG terminala u Grčkoj“, izjavila je Mihajlovićeva.