Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Država stoji uz EPS, prioritet pripreme za zimu i postavljanje EPS-a na zdrave noge

Mihajlovićeva: Država stoji uz EPS, prioritet pripreme za zimu i postavljanje EPS-a na zdrave noge

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima poslovodstva JP ”Elektroprivreda Srbije”, predvođenim v. d. direktora Miroslavom Tomaševićem, o trenutnoj situaciji i planovima za proizvodnju uglja i električne energije, kao i o tekućim i planiranim investicijama.

”EPS je najvažniji energetski subjekt, od koga presudno zavisi energetska bezbednost Srbije. Država stoji uz EPS, pred nama je veliki posao da se spremimo za zimu, a istovremeno treba da se uradi sve da EPS u 2023. godini bude na zdravim nogama. Takođe je veoma važno da postoji jasan plan kad je reč o investicijama, kao što su reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“ i „Bistrica“, novi kapaciteti iz OIE, kako bismo bili energetski bezbedni u narednim decenijama”, rekla je Mihajlovićeva.

 

V. d. direktora JP EPS sa saradnicima informisao je potpredsednicu Vlade i njen tim o proizvodnji i stanju na deponijama uglja, proizvodnji električne energije u termoelektranama i hidroelektranama, kao i planiranim remontima i spremnosti EPS-ovih kapaciteta za zimu. Predstavnici EPS-a istakli su i jasnu opredeljenost EPS-a da dugoročno radi na razvoju zelene energije.

 

Na sastanku su razmatrani i planovi EPS-a u vezi sa investicijama u izgradnju novih kapaciteta, gde je ocenjeno da je potrebna veća saradnja, posebno kad je reč o velikim projektima.