Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Država uradila sve da na zimu bude dovoljno energije i energenata i za građane i za privredu

Mihajlovićeva: Država uradila sve da na zimu bude dovoljno energije i energenata i za građane i za privredu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je država uradila sve da energije i energenata na zimu ima dovoljno, te da su investicije i efikasnije poslovanje javnih preduzeća ključni za budućnost energetskog sektora.

 

“Država je preuzela da vodi energetsku politiku, jer sama energetska preduzeća to ne bi mogla. Da nismo određene reforme sproveli na vreme i obezbedili dovoljno novca, danas ne bismo mogli da uvozimo ni gas ni struju. Uvoz struje je preko leta bio između 4,5 i 12 do 13 odsto, i sigurno ćemo je još uvoziti i tokom zime, kad je veća potrošnja, kao i ugalj. Suša je objektivan faktor, a razlog zašto nemamo dovoljne količine uglja je što neke stvari u EPS-u nisu urađene na vreme. EPS-u treba vreme da stane na noge, potrebne su investicije, i korak po korak verujem da ćemo ići u tom pravcu. Sad je kriza i nema mnogo vremena, ali kriza će jednom morati da prođe i javna preduzeća će morati da budu mnogo efikasnija nego danas”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

 

Ona je rekla da je obezbeđeno snabdevanje gasom iz ugovora sa „Gaspromom“ i iz skladišta u Mađarskoj, te da u slučaju poremećaja u snabdevanju Srbija može da računa i na gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde sad postoje zalihe za 50 dana prosečne potrošnje, a u ruskom delu za još 29.

“Ne možemo da znamo do kraja kako će izgledati zima u Evropi, ali znamo da će biti teška i imamo spremne krizne planove kako bismo u slučaju poremećaja imali dovoljno energenata i za građane i za privredu. Gas je važan za konkurentnost naše ekonomije i zbog toga je važno što iduće godine završavamo i gasovod Niš-Dimitrovgrad, preko kojeg ćemo dobijati gas iz Azerbejdžana, i što ćemo raditi na tome da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, i sa Bosnom i Hercegovinom, i da pokušamo da se povežemo i sa LNG terminalom na Krku i terminalom koji će se graditi u Albaniji”, dodala je ona.

 

Govoreći o poskupljenju električne energije, Mihajlovićeva je rekla da će ono u proseku iznositi između 280 i 340 dinara na prosečni račun, kao i da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na pomoć države da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

 

Mihajlovićeva je rekla da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta.

“To je važno kako bi blizu 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans. Sigurno je bilo i određenih špekulativnih radnji i povećane potražnje, ali osnovni problem je bio što „Srbijašume“ nisu adekvatnom dinamikom isporučivale drvo pelatarima, ali smo doneli mere i za zabranu izvoza i ograničili cene peleta na 320 evra po toni, a pomoći će i policija i vojska da se raskrči gde je potrebno, da se otčepe uska grla u seči drveta koja postoje”, rekla je Mihajlovićeva.

 

Upitana o najavi da će Ministarstvo predate tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku “Soko”, Mihajlovićeva je rekla da je Ministarstvo sačekalo da Osnovno tužilaštvo u Aleksincu kaže svoj stav, ali da se iz svih informacija kojima se raspolaže ne može reći da je to dovoljno.

“Imamo određene informacije da nije postojalo odobrenje ili da su neke dopunske stvari rađene bez odobrenja, i o tome govore podaci, papiri, audio-zapisi. Želimo da tužilaštvo u Nišu još jednom sve pogleda, jer smatramo da odgovornosti sigurno ima, i da imamo obavezu i prema deci koja su ostala bez svojih roditelja i prema ženama koje su čekale mrtva tela svojih muževa da znaju šta se dogodilo u rudniku”, rekla je Mihajlovićeva.