Смањи
Аа
Повећај

Mihajlovićeva: Energetska bezbednost ključna za budućnost Srbije

Mihajlovićeva: Energetska bezbednost ključna za budućnost Srbije

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla danas je da plan investicija u rudarstvu i energetici obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, s obzirom da u Srbiji u poslednje tri decenije nije izgrađena nijedna velika termo ili hidroelektrana.

 

“Suština svih zakona, strategija i investicionih planova u energetici je u tome da Srbija bude energetski bezbedna. Moramo da se pripremimo za budućnost, u kojoj će energija sunca, vetra, kao i zeleni vodonik imati mnogo važniju ulogu. Zbog energetske stabilnosti, biće potrebne i nove gasne elektrane, reverzibilne hidroelektrane i skladišta energije. To je put kojim ide ceo svet i kojim treba da ide i Srbija, ukoliko želimo da se razvijamo i da živimo u zdravoj životnoj sredini. Naravno, to ne znači da ćemo se odreći drugih energetskih kapaciteta, posebno ne preko noći. Ako ne želimo da kao zemlja zaostajemo, moramo što pre uskočiti u „voz” zelene energetske tranzicije”, rekla  je potpredsednica Vlade u intervjuu za “Politiku”.

 

Mihajlovićeva je podsetila i na značaj energetske efikasnosti, podsećajući da se u Srbiji godišnje baci „kroz prozor” celokupna proizvodnja jedne termoelektrane jer je potrošnja energije četiri puta veća od proseka EU.

 

“Kroz program energetske efikasnosti do kraja godine u 67 opština biće zamenjena stolarija, unapređena izolacija ili ugrađeni novi kotlovi za grejanje. Već početkom iduće godine biće raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije i u svim drugim lokalnim samoupravama, a u skoro 40 opština građani će moći uz podršku države da postave solarne panele i postanu kupci - proizvođači električne energije. Ako nastavimo da ulažemo, za tri godine može se očekivati da potrošnju električne i toplotne energije u Srbiji smanjimo za čak oko 20 odsto”,  navela je ona.